ßßß
Składniki:zupa:1,5-1,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego1 pierś z kurczakatrzy duże marchewki1 średnia cebula3 łodygi selera naciowego1 korzeń pietruszki2 liście laurowe3 kulki ziela angielskiego4 kulki pieprzugarść siekanej natki pietruszki1 łyżka stołowa suszonego tymianku1 łyżka stołowa oliwy150 g śmietany 12 %sól, pieprzprzyprawy do kurczaka:słodka paprykaczosnek granulowanysól, pieprzPrzygotowanie:Wzdłuż długości każdej marchewki wycinamy rowek w kształcie trójkąta. Wygładzamy krawędzie za pomocą obieraczki do warzyw, aby nadać im właściwy kształt. Następnie kroimy w plasterki, które staną się serduszkami.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i lekko rumienimy. Do gotującego się wywaru wrzucamy marchewki, pokrojonego w kostkę selera naciowego, pokrojoną w półplasterki pietruszkę, usmażonego kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy śmietanę, tymianek oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podajemy w głębokich talerzach nabierając solidną porcję warzyw i mięsa.Smacznego!