ßßß
Składniki1,5 kg schabu bez kości2 cebule2 marchewki2 łodygi selera naciowegoGłówka czosnkuKilka liści laurowychOliwaSól, pieprzPrzygotowanieWyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.Nastaw piekarnik na 240 stopni.Umyj i grubo posiekaj warzywa – nie musisz ich obierać.Na blasze do pieczenia ułóż warzywa, czosnek, część listków laurowych, wszystko skrop oliwą.Mięso skrop oliwą, dobrze natrzyj solą i pieprzem.Jeśli mięso ma warstwę tłuszczu – delikatnie go ponacinaj, we wgłębienia wsuń listki laurowe..Połóż mięso na warzywach.Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni.Piecz godzinę i 20 minut, w połowie pieczenia podlej mięso, a jeśli warzywa będą zbyt suche, wlej na blachę trochę wody, żeby się nie spaliły.Po upieczeniu przykryj mięso folią aluminiową i ściereczką i odstaw na kwadrans, żeby odpoczęło. Podawaj tak, jak lubisz.Smacznego!