Wykonanie
Gulasz wołowy... Taki najprostszy, bez żadnych "zbędnych" składników. Wymaga mało pracy, ale długiego duszenia... Idealny na przykład do kopytek... mmm :)Składniki :* 400 g
mięsa wołowego,* 1 duża
cebula,* 2
marchewki,* 2 łyżki
oliwy do smażenia,* 2 łyżeczki
papryki słodkiej,* 1 łyżeczka
papryki pikantnej,* 0,5 łyżeczki
pieprzy czarnego,* 0,5 łyżeczki
soli,* 2 łyżki
oliwy,* 3 ziarna
pieprzu,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 1
liść laurowy,Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki mniej więcej równej wielkości.W misce zmieszaj
oliwę,
sól,
paprykę słodką i pikantną oraz
pieprz, dołóż
mięso, wymieszaj i odstaw na godzinkę do lodówki.Na patelni rozgrzej
oliwę do smażenia, dodaj
mięso i smaż na brązowy kolor.Przełóż
mięso do garnka.Na pozostałym
oleju podsmaż pokrojoną w piórka
cebulę, którą następnie dodaj do
mięsa.
Marchewki obierz pokrój w dość duże kawałki i dołóż do garnka.Wszystko zalej
wodą, tak aby było jej o około 2 cm więcej niż
mięsa, dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz czarny.Duś wszystko pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 2 godzin. W razie potrzeby dolej trochę
wody.