Wykonanie
Pyszny i delikatny gulasz z
kurczaka, idealny dla całej rodziny :)Prosty i szybki w przygotowaniu - czyli tak jak lubię :DDobrze smakuje z tłuczonymi
ziemniakami,
kaszą czy
ryżem - co kto lubi.Delicious and delicate chicken stew, perfect for the whole family :)Simple and quick to prepare - the way I like it: DTaste well with mashed potatoes, grits or rice - as you likes.
Składniki :* 500 g
mięsa z
udek kurczaka bez kości, pokrojone w spore kawałki,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
słodkiej papryki,* 1/2 - 1 łyżeczki
pikantnej papryki,* 2 łyżki
oliwy,* 1
cebula, pokrojona w drobną kostkę,* 1
kostka rosołowa ( ja użyłam dwóch domowych z tego przepisu ),* 2
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki,* 1 szklanka
groszku mrożonego,* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,* 2-3 ziarna
pieprzu,Ingredients:* 500 g boneless chicken thighs, cut into large chunks,* salt, pepper,* 1 tbsp sweet
paprika,* 1/2 - 1 tsp of spicy peppers,* 2 tbsp
olive oil,* 1 onion, cut into small cubes,* 1 stock cube (I've used two
home made from this recipe)* 2 carrots, peeled and sliced,* 1 cup frozen peas,* 1 bay leaf,* 2 allspice,* 2-3 peppercorns,
Przygotowanie :
Mięso przypraw
solą,
pieprzem i
papryką. Odstaw na kilka minut.Na dużej patelni rozgrzej
oliwę, podsmaż
mięso na rumiany kolor z każdej strony.Przełóż do garnka i zalej wrzącą
wodą tak aby zakryła
mięso.Na tej samej patelni podsmaż
cebulę, dołóż do
mięsa razem z
marchewką.Dodaj
kostkę rosołową,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, od czasu do czasu mieszając.W razie potrzeby dolej trochę gorącej
wody.Kiedy
mięso będzie miękki dodaj
groszek i gotuj 5 minut.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!Preparation:Season meat with salt, pepper and
paprika. Leave for few minutes.In a large pan heat oil, fry the meat on the golden color on each
side.Transfer to a saucepan and
pour boiling water to cover all the meat.In the same pan fry the onion add to meat with carrots.Add the stock cube, bay leaf, allspice and pepper.Simmer about 45 minutes, stirring occasionally.If necessary add some hot water.When meat is tender add the peas and cook for 5 minutes.Season to taste with salt and pepper.Enjoy it!