ßßß Cookit - przepis na Gulasz z udek kurczaka. / Chickem legs stew.

Gulasz z udek kurczaka. / Chickem legs stew.

nazwa

Wykonanie

Pyszny i delikatny gulasz z kurczaka, idealny dla całej rodziny :)
Prosty i szybki w przygotowaniu - czyli tak jak lubię :D
Dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, kaszą czy ryżem - co kto lubi.
Delicious and delicate chicken stew, perfect for the whole family :)
Simple and quick to prepare - the way I like it: D
Taste well with mashed potatoes, grits or rice - as you likes.
Składniki :
* 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości, pokrojone w spore kawałki,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka słodkiej papryki,
* 1/2 - 1 łyżeczki pikantnej papryki,
* 2 łyżki oliwy,
* 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 kostka rosołowa ( ja użyłam dwóch domowych z tego przepisu ),
* 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki,
* 1 szklanka groszku mrożonego,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 2-3 ziarna pieprzu,
Ingredients:
* 500 g boneless chicken thighs, cut into large chunks,
* salt, pepper,
* 1 tbsp sweet paprika,
* 1/2 - 1 tsp of spicy peppers,
* 2 tbsp olive oil,
* 1 onion, cut into small cubes,
* 1 stock cube (I've used two home made from this recipe)
* 2 carrots, peeled and sliced,
* 1 cup frozen peas,
* 1 bay leaf,
* 2 allspice,
* 2-3 peppercorns,
Przygotowanie :
Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. Odstaw na kilka minut.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso na rumiany kolor z każdej strony.
Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą tak aby zakryła mięso.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, dołóż do mięsa razem z marchewką.
Dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolej trochę gorącej wody.
Kiedy mięso będzie miękki dodaj groszek i gotuj 5 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Preparation:
Season meat with salt, pepper and paprika. Leave for few minutes.
In a large pan heat oil, fry the meat on the golden color on each side.
Transfer to a saucepan and pour boiling water to cover all the meat.
In the same pan fry the onion add to meat with carrots.
Add the stock cube, bay leaf, allspice and pepper.
Simmer about 45 minutes, stirring occasionally.
If necessary add some hot water.
When meat is tender add the peas and cook for 5 minutes.
Season to taste with salt and pepper.
Enjoy it!
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/03/gulasz-z-udek-kurczaka.html