ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem)

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk), dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama nie byłam z początku przekonana, ale są bardzo smaczne. Choć dla mnie bardziej smakują jak taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię.
Składniki:
500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych
500 g fileta z kurczaka
2 marchewki
pietruszka biała
kawałek selera
3-4 ogórki kiszone
2 cebule
szklanka wody z ogórków
szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki)
3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego
majeranek
ziela angielskie
sól
pieprz
liście laurowe
czosnek
Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Najlepiej smakują na drugi dzień, podane z chlebem lub z ziemniakami z wody.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/flaczki-babci-cylki-zabielane-z.html