Wykonanie
Dzień dobry!Przy okazji innego wpisu wspominałam Wam, że moim ulubionym
przetworem warzywnym zdecydowanie są
ogórki kiszone. Mogłabym je jeść codziennie! Najczęściej lądują na kanapce czy też w
sałatce, jednak czasami również kilka poświęcam na zupę. Bardzo smaczną i lekko kwaskową zupę
ogórkową. W sam raz na rozgrzanie w chłodny dzień. Bardzo sycąca za sprawą dużej ilości
ziemniaków i
mięsa. Skusicie się? :-)

Składniki:2
udka z kurczakamały kawałek
boczku (opcjonalnie)1 mały kawałek
selera (1/4 dużego)1
pietruszka3
marchewki10
ziemniaków4
ogórki kiszone500 ml zalewy z
ogórków kiszonych1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz,
cukier200 ml
śmietanki 30%1 łyżka
mąki1,5 l
wodyWykonanie:
Udka z kurczaka i
boczek zalewamy ok. 1,5 l
wody i podgotowujemy na średnim ogniu ok. 20 minut.
Mięso wyciągamy z
wody, aby wystygło. Następnie usuwamy z niego kości, kroimy je i ponownie wrzucamy do zupy.Warzywa obieramy i myjemy.
Seler i
pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami,
marchewkę kroimy w kostkę, 5
ziemniaków również, a 5 zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka razem z
liściem laurowym,
zielem angielskim i
majerankiem. Gotujemy aż całe
ziemniaki będą miękkie.Całe
ziemniaki wyciągamy z garnka, rozdrabniamy dokładnie widelcem i wrzucamy z powrotem.Następnie
ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i stopniowo dolewamy zalewy z
ogórków, każdorazowo sprawdzając kwaśność. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.Aby zabielić i zagęścić zupę,
śmietanę dobrze rozcieramy z
mąką, dodajemy trochę ciepłej zupy i powoli wlewamy do garnka, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Podajemy ze świeżym
pieczywem.Smacznego!