ßßß Cookit - przepis na Domowy żurek z bonusem :)

Domowy żurek z bonusem :)

nazwa

Wykonanie

Żurek był zawsze jedną z potraw, która za nic nie chciała mi wyjść. Po prostu nie byłam w stanie zrobić innego żurku, niż z torebki. Postanowiłam znaleźć jakiś naprawdę dobry przepis, z którego będę mogła skorzystać krok po kroku, ściśle trzymając się wytycznych. I udało się! Świetną recepturę znalazłam na stronie pozytywnakuchnia.pl (klik), i choć zwykle zmieniam przepisy, których próbuję, tym razem trzymałam się reguł. Z pozytywnym efektem! Co prawda kupowałam zakwas, ale dojrzeję i do tego, by zrobić swój, zwłaszcza, że moja mama robiła kiedyś pyszny! :) Jako bonus kreatywne wykorzystanie resztek! :)
Składniki (6 porcji):
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
1.5 l wody
mała butelka zakwasu na żurek
łyżka majeranku
po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca
liść laurowy
150 ml śmietanki kremówki 18%
łyżka mąki
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
kilka ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
opcjonalnie biała kiełbasa
Obieram warzywa i gotuję je w osolonej wodzie ok. 45 minut. Odlewam 1 szklankę wywaru. Do pozostałego dodaję zakwas (pamiętajcie o wstrząśnięciu butelki), dodaję zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietanę wymieszaną z mąką i odłożonym wywarem. Gotuję jeszcze chwilę. Do żurku dodaję ziemniaki (trochę zostawiam) i 3 jajka pokrojone w kostkę i ewentualnie obgotowaną kiełbasę. Podaję z chlebem (najlepiej własnego wypieku - wkrótce przepis!).
Warzyw z wywaru nie wyrzucam. Przydadzą się na sałatkę jarzynową. Dodaję trochę ziemniaków, które gotowałam do żurku, 2 ogórki kiszone, cebulę, kukurydzę i/lub groszek konserwowy i jajko ugotowane na twardo. Koszt żaden, jedzenie nie wyrzucone i można cieszyć się tradycyjnym smakiem! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/03/domowy-zurek-z-bonusem.html