ßßß Cookit - przepis na ryba z potrawką

ryba z potrawką

nazwa

Wykonanie

Tak podana ryba to ciekawa i zdrowsza odmiana tradycyjnego smażonego fileta w panierce. Potrawa jest syta, zawiera wiele warzyw, a dzięki temu wiele witamin. Można podać z ziemniakami lub ryżem. Zimą można ją przygotować z mrożonych warzyw.
Składniki:
3 filety rybne (np. z mintaja)
200 g fasolki szparagowej
1/2 szklanki bobu
1/2 szklanki zielonego groszku
1 duża marchewka
1 cebula
1/2 żółtej papryki
1/4 kalafiora
koperek
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
ząbek czosnku
olej do smażenia
Fasolkę,kalafior pokrojony na małe kawałki, groszek i bób podgotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, Kiedy się zeszklą dodać paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki marchewki. Dusić kilka minut, dodać podgotowane warzywa, dusić razem pod przykryciem. Rybę posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podawać na ciepło.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/ryba-z-potrawka.html