ßßß
Tak podana ryba to ciekawa i zdrowsza odmiana tradycyjnego smażonego fileta w panierce. Potrawa jest syta, zawiera wiele warzyw, a dzięki temu wiele witamin. Można podać z ziemniakami lub ryżem. Zimą można ją przygotować z mrożonych warzyw.Składniki:3 filety rybne (np. z mintaja)200 g fasolki szparagowej1/2 szklanki bobu1/2 szklanki zielonego groszku1 duża marchewka1 cebula1/2 żółtej papryki1/4 kalafiorakoperek2-3 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki mąkisólpieprzpieprz cytrynowyząbek czosnkuolej do smażeniaFasolkę,kalafior pokrojony na małe kawałki, groszek i bób podgotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, Kiedy się zeszklą dodać paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki marchewki. Dusić kilka minut, dodać podgotowane warzywa, dusić razem pod przykryciem. Rybę posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podawać na ciepło.