ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy z duszoną cukinią

Sos pomidorowy z duszoną cukinią

nazwa

Wykonanie

Sos pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia.
1 średnia cukinia
500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku)
1 cebula
1 marchewka
1/8 żółtej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka mąki
1/2 kostki rosołowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę z papryką. Warzywa podsmażamy na małym ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory i kostkę rosołową. Początkowo sos może być rzadki, ale po kilku minutach zacznie gęstnieć. Doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
W garnuszku śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy, dodając kilka łyżek gotującego się sosu. Całość wlewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.
Lubię w tym sosie to, że kawałki warzyw są wyczuwalne. Jednak jeśli ktoś woli, można go zblendować.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/05/sos-pomidorowy-z-duszona-cukinia.html