Sos pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia.1 średnia cukinia500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku)1 cebula1 marchewka1/8 żółtej papryki1 ząbek czosnku2 łyżki śmietany1 płaska łyżka mąki1/2 kostki rosołowej1 łyżeczka cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka siekanego koperkusól, pieprz do smaku3 łyżki olejuCukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę z papryką. Warzywa podsmażamy na małym ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory i kostkę rosołową. Początkowo sos może być rzadki, ale po kilku minutach zacznie gęstnieć. Doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.W garnuszku śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy, dodając kilka łyżek gotującego się sosu. Całość wlewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.Lubię w tym sosie to, że kawałki warzyw są wyczuwalne. Jednak jeśli ktoś woli, można go zblendować.