Wykonanie
Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich
sosów warto wzbogacić nutką
wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od
makaronów ,
ziemniaków itp zapychaczy 😉
Składniki ;0,5 kg
mąki3 łyżki
masła2
jajkapół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukrutorebka
suszonych drożdży250 ml
mlekagulasz :8-10 średnich
pieczarek1 mała
cebulka1/2 małej
cukinii100 ml słodkiej
śmietanki1 łyżka
mąki2 szklanki
wody1 łyżka
masłaszczypta mielonej
gałki muszkatołowej1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku
W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do
chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około godzinie , do półtorej w zależności jak ciepło jest w domu , pampuchy są już gotowe do gotowania . W dużym garnku nastawiamy
wodę – około 1/2 garnka , dopasowujemy do niego metalowe sitko i pokrywkę ( sitko nie może dotykać
wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca .
Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy
woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały
między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie składniki i podsmażamy na patelni z dodatkiem
masła i kilku kropli
oleju , doprawiamy
solą pieprzem i wyciśniętym praską
czosnkiem ,
gałką muszkatołową . W momencie kiedy składniki się przyrumienią , wlewamy
wodę , zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną ze
śmietaną mąkę , cały czas mieszając żeby nie powstały grudki . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną
natką pietruszki . Wykładamy wszystko na talerz , ja dodałam jeszcze
kalafiorka z
bułką tartą i na stół … 😉 Smacznego