ßßß
Składniki ;0,5 kg mąki3 łyżki masła2 jajkapół łyżeczki solipół łyżeczki cukrutorebka suszonych drożdży250 ml mlekagulasz :8-10 średnich pieczarek1 mała cebulka1/2 małej cukinii100 ml słodkiej śmietanki1 łyżka mąki2 szklanki wody1 łyżka masłaszczypta mielonej gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkusól , pieprz do smaku
W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około godzinie , do półtorej w zależności jak ciepło jest w domu , pampuchy są już gotowe do gotowania . W dużym garnku nastawiamy wodę – około 1/2 garnka , dopasowujemy do niego metalowe sitko i pokrywkę ( sitko nie może dotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca .
Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie składniki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i kilku kropli oleju , doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , gałką muszkatołową . W momencie kiedy składniki się przyrumienią , wlewamy wodę , zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną ze śmietaną mąkę , cały czas mieszając żeby nie powstały grudki . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną natką pietruszki . Wykładamy wszystko na talerz , ja dodałam jeszcze kalafiorka z bułką tartą i na stół … 😉 Smacznego