Wykonanie
Poziom trudnościNa sylwestrową imprezę paszteciki z
kapustą i
pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest dość proste. Potrzeba trochę cierpliwości i
serca, a paszteciki będą smakować wyśmienicie.Porcja na ok. 30 pasztecikówSkładniki:Farsz kapuściany:½ kg dobrej
kiszonej kapusty200 ml
wody2 łyżki
masła klarowanego (lub zwykłego)2
cebule½ kg
pieczarek (białych, jędrnych)1 łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżka
cukruCiasto:Zaczyn:125 ml lekko ciepłego
mleka2 łyżki
mąki2 łyżeczki
cukru20 g świeżych
drożdżyCiasto:½ kg
mąki pszennej typ 550 (+ trochę do podsypania)2 łyżki (ok. 70 g)
masła2
jajka125 ml lekko ciepłego
mleka1 czubata łyżeczka
soliPołysk:1
jajko1 łyżka
mlekaSposób przygotowania:Przygotować farsz:
Kapustę odcisnąć – usunąć nadmiar soku z
kapusty. Przełożyć do garnka, zalać
wodą i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki.
Pieczarki oczyścić i pokroić na pół plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła klarowanego, na tym usmażyć
cebulę. Zrumienioną
cebulę przełożyć do
kapusty.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę klarowanego
masła i zrumienić pokrojone
pieczarki.
Pieczarki przełożyć do garnka i przyprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu, żeby smaki się połączyły.
Ciasto:Przygotować zaczyn. W misce zmieszać delikatnie ciepłe
mleko z
mąką,
cukrem i pokruszonymi
drożdżami, zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski wsypać
mąkę i
sól. Dodać
masło,
jajka, ciepłe
mleko i wyrośnięty zaczyn.
Dobrze wyrobić.
Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno potroić swoją objętość).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat lub stolnicę posypać bardzo cienką warstwą
mąki. Połowę ciasta przełożyć na blat, oprószyć delikatnie
mąką i rozwałkować na dość długi i nie szeroki prostokąt.
Na długim brzegu wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej kapuścianego farszu i zwinąć wzdłuż
boku z farszem.
Ostrym nożem pociąć zwinięty wałek na 4 cm na 15 kawałków.
Przełożyć nadziane bułeczki na papier, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Tak samo postąpić z drugą połową ciasta i farszu. Przed pieczeniem posmarować paszteciki rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Wstawić blachy z pasztecikami do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie paszteciki z
kapustą i
pieczarkami są gotowe do jedzenia.
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem z tego lub tego przepisu .
Smacznego!