Wykonanie

Składniki:
Farsz:
250 g
kiszonej kapusty200 g
pieczarek2
cebulepieprz,
sólCiasto:
2
żółtka50 g
masła20 g
drożdży175 g
mąkipół szklanki
mlekapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:
Farsz:
1.
Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną
cebulę.
2.
Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.
3.
Pieczarki i
kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić
pieprzem i
solą. Dokładnie wymieszać.
Ciasto:
1.
Mleko podgrzać. Włożyć pokruszone
drożdże. Odstawić na 15 minut.
2. Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
cukier. Wlać rozczyn, dodać
mąkę. Wyrabiać przez około 5 minut, stopniowo dodawać
masło. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
3. Na stolnicę posypać
mąkę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt i podzielić ciasto na 2 paski. Na brzegu paska nałożyć farsz i zwinąć w rulonik od strony farszu. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4. Paszteciki posmarować
żółtkiem. Tępą stroną noża naciąć paski. Przenieść na blachę piekarnika i ułożyć łączeniem do dołu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
5. Paszteciki pokroić po ostudzeniu.








SMACZNEGO!