Wykonanie
            W wielu domach paszteciki co roku pojawiają się na 
stole świątecznym. U mnie nigdy nie było takiej tradycji ale rok temu na Wigilię przygotowałam je do barszczyku. Zrobienie zajmuje trochę czasu ale naprawde warto. Świetnie sprawdzą się w okresie andrzejkowym. Przepis z bloga 
Pieczarka mysia :)

Składniki na ciasto :450 g 
mąki30 g świeżych 
drożdży2 
żółtka200 g ciepłego 
mleka100 g miękkiego 
masła1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
soliDo miski rozkruszyć 
drożdże, dodać 
cukier i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy połowę 
mleka i 2 czubate łyżki 
mąki, dokładnie mieszamy. Odtswaimy w ciepłe miejsce na 15-30 minut aż 
drożdże zaczną pracować.Do rozczyny 
drożdżowego dodajemy pozostale składniki, mieszamy, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Składniki na nadzienie :1 średnia 
cebula500 g 
kiszonej kapusty500 g 
pieczarek2 łyżki 
masłapieprz, 
sólPonad to :
żółtko1 łyżka 
mlekamak lub 
kminek do posypania wierzchu
Kapustę zalewamy warzatkiem, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną 
wodą. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz. Dobrze odcedzamy i odciskamy z nadmiaru 
wody.
Pieczarki tarkujemy na tarce o dużych oczkach a 
cebulę skiekamy w drobną kostkę.Na 
maśle podsmażamy 
cebulę do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy 
pieczarki, solimy. Smażymy aż 
woda wyparuje, następnie doprawiamy 
pieprzem. Zestawiamy z ognia.
Kapustę drobno siekamy. Dodajemy usmażone 
pieczarki, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Można dodatkowo cały farsz chwilę przesmażyć.Wyrośnięta ciasto wyciągamy na stolnicę. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35x45 cmCiasto dzielimy na 4 pasy o szerokości ok 11 cm szerokości. Na brzegu każdego paska (wzdłuż ) układamy nadzienie i zwijamy w długi rulon dobrze sklejając łaczenie.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ruloniki w dość sporych odległościach, sklejeniem do dołu. Kolejno 
ostrym nożem nacinamy rulony co 4-5 cm. Smarujemy 
jajkiem roztrzepanym z 
mlekiem i posypujemy 
makiem lub 
kminkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy 25 minut do złotego koloru.Smacznego :)Wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog 
Grahamka, weka i 
kajzerka