ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

W wielu domach paszteciki co roku pojawiają się na stole świątecznym. U mnie nigdy nie było takiej tradycji ale rok temu na Wigilię przygotowałam je do barszczyku. Zrobienie zajmuje trochę czasu ale naprawde warto. Świetnie sprawdzą się w okresie andrzejkowym. Przepis z bloga Pieczarka mysia :)
Składniki na ciasto :
450 g mąki
30 g świeżych drożdży
2 żółtka
200 g ciepłego mleka
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odtswaimy w ciepłe miejsce na 15-30 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do rozczyny drożdżowego dodajemy pozostale składniki, mieszamy, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie :
1 średnia cebula
500 g kiszonej kapusty
500 g pieczarek
2 łyżki masła
pieprz, sól
Ponad to :
żółtko
1 łyżka mleka
mak lub kminek do posypania wierzchu
Kapustę zalewamy warzatkiem, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz. Dobrze odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Pieczarki tarkujemy na tarce o dużych oczkach a cebulę skiekamy w drobną kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy pieczarki, solimy. Smażymy aż woda wyparuje, następnie doprawiamy pieprzem. Zestawiamy z ognia.
Kapustę drobno siekamy. Dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Można dodatkowo cały farsz chwilę przesmażyć.
Wyrośnięta ciasto wyciągamy na stolnicę. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35x45 cm
Ciasto dzielimy na 4 pasy o szerokości ok 11 cm szerokości. Na brzegu każdego paska (wzdłuż ) układamy nadzienie i zwijamy w długi rulon dobrze sklejając łaczenie.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ruloniki w dość sporych odległościach, sklejeniem do dołu. Kolejno ostrym nożem nacinamy rulony co 4-5 cm. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem lub kminkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy 25 minut do złotego koloru.
Smacznego :)
Wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html