Wykonanie
W wielu domach paszteciki co roku pojawiają się na
stole świątecznym. U mnie nigdy nie było takiej tradycji ale rok temu na Wigilię przygotowałam je do barszczyku. Zrobienie zajmuje trochę czasu ale naprawde warto. Świetnie sprawdzą się w okresie andrzejkowym. Przepis z bloga
Pieczarka mysia :)
Składniki na ciasto :450 g
mąki30 g świeżych
drożdży2
żółtka200 g ciepłego
mleka100 g miękkiego
masła1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliDo miski rozkruszyć
drożdże, dodać
cukier i rozetrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy połowę
mleka i 2 czubate łyżki
mąki, dokładnie mieszamy. Odtswaimy w ciepłe miejsce na 15-30 minut aż
drożdże zaczną pracować.Do rozczyny
drożdżowego dodajemy pozostale składniki, mieszamy, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Składniki na nadzienie :1 średnia
cebula500 g
kiszonej kapusty500 g
pieczarek2 łyżki
masłapieprz,
sólPonad to :
żółtko1 łyżka
mlekamak lub
kminek do posypania wierzchu
Kapustę zalewamy warzatkiem, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz. Dobrze odcedzamy i odciskamy z nadmiaru
wody.
Pieczarki tarkujemy na tarce o dużych oczkach a
cebulę skiekamy w drobną kostkę.Na
maśle podsmażamy
cebulę do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy
pieczarki, solimy. Smażymy aż
woda wyparuje, następnie doprawiamy
pieprzem. Zestawiamy z ognia.
Kapustę drobno siekamy. Dodajemy usmażone
pieczarki, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Można dodatkowo cały farsz chwilę przesmażyć.Wyrośnięta ciasto wyciągamy na stolnicę. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35x45 cmCiasto dzielimy na 4 pasy o szerokości ok 11 cm szerokości. Na brzegu każdego paska (wzdłuż ) układamy nadzienie i zwijamy w długi rulon dobrze sklejając łaczenie.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ruloniki w dość sporych odległościach, sklejeniem do dołu. Kolejno
ostrym nożem nacinamy rulony co 4-5 cm. Smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy
makiem lub
kminkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy 25 minut do złotego koloru.Smacznego :)Wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog
Grahamka, weka i
kajzerka