ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami

Kapuśniaczki Drożdżowe ze Słodką Kapustą i Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.
Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.
Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g miękkiego masła
4 żółtka
25 g drożdży
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
mała główka kapusty (ok. 1 kg)
ok. 300 g pieczarek
3 nieduże cebulę
masło do smażenia
sól
pieprz
mleko
kminek
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki.
Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.
Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy.
Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut).
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm, a następnie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta. Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/10/kapusniaczki-drozdzowe-ze-sodka-kapusta.html