ßßß
 
            
         Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.
Delikatne ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad. Ciasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g miękkiego masła4 żółtka25 g drożdżypół łyżeczki soliłyżeczka cukrumała główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 300 g pieczarek3 nieduże cebulęmasło do smażeniasólpieprzmlekokminek
Ciasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g miękkiego masła4 żółtka25 g drożdżypół łyżeczki soliłyżeczka cukrumała główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 300 g pieczarek3 nieduże cebulęmasło do smażeniasólpieprzmlekokminek
 Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy.Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut).Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm, a następnie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta. Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy.Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut).Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm, a następnie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta. Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.












