Wykonanie
Delikatne
ciasto drożdżowe z przepysznym farszem z gotowanej
kapusty oraz
pieczarek posypane charakterystycznym w smaku
kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.Kapuśniaczki znakomite jako pożywna przekąska podczas dnia, smakowita przystawka na przyjęcia, a podane z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu stworzą przepyszną potrawę idealną na kolację lub nawet obiad.
Ciasto:600 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 g miękkiego
masła4
żółtka25 g
drożdżypół łyżeczki
soliłyżeczka
cukrumała główka
kapusty (ok. 1 kg)ok. 300 g
pieczarek3 nieduże
cebulęmasło do smażenia
sólpieprzmlekokminekKapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać
mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto na kapuśniaczki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy.Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach
pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
wody i podduszenia
grzybów (kolejne ok. 30 minut).Pod koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm, a następnie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta. Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek smarujemy
mlekiem i posypujemy
kminkiem.Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.