Wykonanie

Drożdżowe paszteciki z
kapustą i
grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm...

Farsz:nieduża główka
kapusty (ok. 1 kg)

ok. 60- 100 g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)3 nieduże
cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)
sólpieprzCiasto:600 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 g
masła2
żółtkacałe
jajkołyżeczka
cukru25 g
drożdżypół łyżeczki
solijajko + odrobina
mlekakminek lub
czarnuszka
Farsz:
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej
wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy
grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.
Wywar spod grzybów wlewamy do
kapusty, a
grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone
grzyby dodajemy do
kapusty z
cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania
wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.Na końcu doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Studzimy.

Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).

Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 2-3 części. Każdą porcje ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, a następnie dzielimy na pasy o grubości ok. 10 cm. Na środek każdej porcji wykładamy farsz i zwijamy zlepiając brzegi ciasta tworząc "ruloniki". Za pomocą
ostrego noża kroimy ukośne paszteciki o szerokości ok. 3 cm.Paszteciki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia.Każdy paszteciki smarujemy
jajkiem rozbełtanym z ok. 2 łyżkami
mleka, a następnie od razu posypujemy
kminkiem lub
czarnuszką.Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut do zrumienienia. Podajemy z ciepłym, czerwonym barszczem.









