Wykonanie

Drobne bułeczki
drożdżowe na 2-3 kęsy (tylko na zdjęciach wyglądają na takie duże ;-), z
kapustą i
grzybami. Cieszące się dużym powodzeniem w niejednym domu. Najlepsze do barszczu i alternatywa dla pierogów z takim samym nadzieniem.
Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, lekko maślane, bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Nadzienie z poniższego przepisu można wymienić na inne, Wasze ulubione. Najlepsze podawane na ciepło. Bardzo polecam :).Składniki na około 50 kapuśniaczków:350 g letniego
mleka60 g roztopionego
masłapół łyżki
cukru2 łyżeczki
soli2 duże
jajka560 g
mąki pszennej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżychPonadto:50 g
masła, roztopionegonasionka
maku,
kminku,
czarnuszki,
soli morskiej itp. do oprószenia
Drożdże rozpuścić w połowie
mleka, odczekać 5 minut. Resztę
mleka rozmieszać z 60 g
masła,
cukrem i
jajkami.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać rozpuszczone
drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia objętości).Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia, jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie (najłatwiej przy pomocy
nitki podkładanej pod ciasto i zaciskanej nad
ciastem). Przełożyć na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztopionym
masłem, posypać
makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Nadzienie:1 kg
kapusty kiszonej100 g
suszonych grzybków leśnych + kilka
pieczarek3 średniej wielkości
cebulesól i
pieprz, do smaku
olej, do smażenia
Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać
wodą do przykrycia
kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie
wodę i drobno pokroić (czasem
kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości
wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez
soli). Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na
oleju do złotego koloru.
Pieczarki (jeśli są dodawane) drobno pokroić i dodać pod sam koniec do usmażonej
cebuli, podsmażyć razem.Do dużego naczynia włożyć przygotowane wcześniej:
kapustę,
grzybki leśne,
cebulę (z
pieczarkami). Doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)