Wykonanie
Puszyste
ciasto drożdżowe wypełniony aromatycznym farszem zrobionym z
kiszonej kapusty i
suszonych grzybów. Nie wiem, czy jest lepszy dodatek do wigilijnego barszczu. Równie pyszny na ciepło, jak i na zimno. Kulebiak jest jednym z moich ulubionych świątecznych dań- wyprzedzają go chyba tylko pierogi :)Składniki:Ciasto:350g
mąki pszennej1
jajko25g świeżych
drożdżyŁyżka
cukru½ szklanki
mlekaŁyżka
śmietany 18%100g
masłaŁyżeczka
soliFarsz:
Cebula500g
kiszonej kapusty50g
suszonych grzybówŁyżka
olejuSól i
pieprz do smakuDodatki:
Masło i
mąką do posypania blaszkiRoztrzepane
jajko do posmarowania ciastaWykonanie:
Drożdże kruszymy, rozcieramy z
cukrem, zalewamy ciepłym
mlekiem i zostawiamy na kwadrans. Dodajemy przesianą
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy
śmietanę,
sól i zagniatamy ciasto stopniowo dolewając roztopione, ciepłe, ale nie gorące
masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste- możemy ewentualnie dosypać ciut więcej
mąki. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Suszone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą (powinny być całkowicie zamoczone), odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy na maleńkim ogniu przez 45 minut. Odcedzamy (
wywar możemy wykorzystać np. do zrobienia barszczu, lub
grzybowego sosu),
grzyby drobno kroimy.
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym
olejem. Jak
cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni, a na patelni podsmażamy wypłukaną i posiekaną
kapustę kiszoną. Smażymy do momentu aż
kapusta nieco zmięknie, dodajemy wtedy
grzyby i
cebulę, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Z wyrośniętego
ciasta drożdżowego odrywamy nieduży kawałek, z którego po rozwałkowaniu wycinamy gwiazdki lub inne świąteczne ozdoby za pomocą foremek do wykrawania
ciasteczek.Przygotowujemy blaszkę keksową- smarując ją
masłem i wysypując
mąką.Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto umieszczamy w keksówce, w taki sposób, żeby brzegi ciasta wystawały za blaszkę. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem, umieszczamy wcześniej wycięte gwiazdki, ponownie smarujemy
jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

