ßßß Cookit - przepis na paszteciki drożdżowe z kaszanką

paszteciki drożdżowe z kaszanką

nazwa

Wykonanie

Paszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.
Składniki: na ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
3 łyżki masła
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli na nadzienie:
3 kaszanki
200 g kiszonej kapusty
2 cebule
pieprz
olej
dodatkowo:
1 jajko
kminek
czarnuszka
Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiać ciasto powoli dolewając roztopione i wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.
W tym czasie przygotować farsz: na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zeszkli dodać rozdrobnioną kaszankę i podsmażyć. Na końcu dodać odciśniętą kapustę i doprawić pieprzem. Gotowy farsz przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty. Na każdy nałożyć po trochę farszu, złożyć na połowę i skleić brzegi. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować ciasto i posypać z wierzchu kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/paszteciki-drozdzowe-z-kaszanka.html