Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, pachnące Świętami... Ja robię częściej niż tylko raz w roku, zazwyczaj z
mięsem z rosołu. Wszelkie urozmaicenia mile widziane. Jeśli lubicie tego typu przekąski, polecam. Można jeść zarówno na zimno, jak i podgrzane, do barszczu, bądź samodzielnie. Idealnie sprawdzają się w roli przekąski w pracy/na zajęciach. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach .

Składniki (na ok. 40-50 sztuk):- 20 g
drożdży świeżych (lub 10 g suchych),- pół łyżki
cukru,- 350 ml ciepłego
mleka,- 60 g roztopionego
masła,- 2 łyżeczki
soli,- 2
jajka,- 560 g przesianej
mąki pszennej,- farsz: ok. 800 g
kapusty kiszonej, 1 duża
cebula, ok. 400 g
pieczarek,
olej do smażenia,
sól,
pieprz do smaku,- dodatkowo:
sezam* lub
mak do posypania oraz roztrzepane
jajko.W misce umieszczamy świeże, pokruszone w dłoniach
drożdże. Dodajemy
cukier, ciepłe (nie gorące!)
mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy na ok. 5-10 minut. W tym czasie przesiewamy
mąkę. Po upływie ok. 10 minut do miski dodajemy pozostałe składniki: część
mąki,
jajka,
sól,
masło (roztopione), część
mąki - cały czas mieszając trzepaczką. W momencie, gdy mieszanie trzepaczką stanie się coraz trudniejsze, zasypujemy ciasto pozostałą
mąką i wyjmujemy na stolnicę. Zagniatamy do elastyczności i miękkości ciasta. W razie potrzeby podsypujemy
mąką. Gdy będzie dobrze zagniecione, ponownie umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy farsz:
kapustę umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą (tylko do przykrycia), zagotowujemy i na malutkim ogniu (pod przykryciem; po zagotowaniu warto sprawdzić, czy
woda nie jest zbyt kwaśna; jeśli jest, polecam odcedzić i ponownie zalać
wodą i zagotować) gotujemy ok. 1,5 godziny - do miękkości.
Pieczarki podsmażamy na łyżce
oleju (wcześniej umyte i pokrojone na małe kawałki/plasterki). Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Składniki farszu łączymy (tj.
kapustę {można posiekać po ugotowaniu} i
pieczarki), ewentualnie doprawiamy do smaku.Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wałkujemy na prostokątny placek (mniej więcej 25x45 cm). Kroimy na pół - wzdłuż dłuższego
boku. Na jednej części układamy 1/4 farszu (na środku, wzdłuż), ciasto z lewej i prawej strony łączymy tak, by powstał długi rulon. Za pomocą
ostrego noża kroimy rulon na skos, na małe kapuśniaczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z drugim plackiem oraz drugą połową ciasta (oddzieloną na początku). Gotowe kapuśniaczki zostawiamy pod przykryciem do ponownego napuszenia, a następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy makiem/sezamem. Ja nie czekałam, od razu smarowałam
jajkiem i piekłam. Wstawiamy do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 18-20 minut. Uważajcie na drugą partię pieczenia (chyba, że wszystkie upieką się na raz) - piecze się zdecydowanie szybciej :). Smacznego!

*wybrałam
sezam ze względu na bardzo korzystne dla organizmu właściwości:- antyoksydacyjne,- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik,
białko, witaminę B, minerały i mikroelementy (wapń, mangan, cynk, miedź, fosfor, żelazo, magnez),- przeciwdziała tworzeniu się złogów tłuszczu,- chroni układ krwionośny.Źródło: "
Serce kobiety" Daniele Hermann.