Wykonanie
Wigilia i Święta coraz bliżej. Może zamiast pierogów zrobicie kapuśniaczki? Troszkę inne niż tradycyjne, bo ze
słodkiej kapusty...potrzebne składniki:0,5 kg
mąki,1/4 szklanki
mleka,20g
drożdży,20 g roztopionego
masła,1
żółtko,1 łyżeczka
cukru,1/2 łyżeczki
soli.Farsz:1/2 główki
malej kapusty,2 łyżki
masła,1
cebulasól,
pieprz,
kminek do smaku.do posmarowania:1
żółtko.W ciepłym
mleku rozkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier i łyżkę
mąki, mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Drożdże i
mleko dodajemy do
mąki z
solą, zagniatamy, na końcu dodajemy ciepłe
masło i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kapistę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odciskamy (można jeszcze raz przesiekać).
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na
maśle, dodajmy
kapustę, doprawiamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Studzimy.Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty 10x15 cm. Każdy prostokąt smarujemy farszem i zwijamy w wałeczki.Kiedy trochę podrosną smarujemy
żółtkiem. Pieczemy około 15-20 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.