Wykonanie
            Wigilia i Święta coraz bliżej. Może zamiast pierogów zrobicie kapuśniaczki? Troszkę inne niż tradycyjne, bo ze 
słodkiej kapusty...potrzebne składniki:0,5 kg 
mąki,1/4 szklanki 
mleka,20g 
drożdży,20 g roztopionego 
masła,1 
żółtko,1 łyżeczka 
cukru,1/2 łyżeczki 
soli.Farsz:1/2 główki 
malej kapusty,2 łyżki 
masła,1 
cebulasól, 
pieprz, 
kminek do smaku.do posmarowania:1 
żółtko.W ciepłym 
mleku rozkruszamy 
drożdże, dodajemy 
cukier i łyżkę 
mąki, mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Drożdże i 
mleko dodajemy do 
mąki z 
solą, zagniatamy, na końcu dodajemy ciepłe 
masło i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kapistę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odciskamy (można jeszcze raz przesiekać).
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na 
maśle, dodajmy 
kapustę, doprawiamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Studzimy.Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty 10x15 cm. Każdy prostokąt smarujemy farszem i zwijamy w wałeczki.Kiedy trochę podrosną smarujemy 
żółtkiem. Pieczemy około 15-20 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



