ßßß
Paszteciki wychodzą pyszne :), idealnie komponują się z barszczem .Składniki na ciasto:500 g mąki50 g drożdży250 g masła0,5 szklanki śmietany1 jajkoszczypta soliszczypta cukruDrożdże rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, posiekać. Dodać drożdże z jajkiem i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć ciepła miską i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz:600 g kiszonej kapusty700 g pieczarek2 cebulesólpieprzKapustę przepłukać, pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 min.Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na 3 łyżkach oleju. Dodać do niej ugotowaną, odcedzoną kapustę i dusić ok 25 min do odparowania wody.Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli. Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem dusić.Przygotowanie pasztecików:Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta (tak aby powstała niewielka zakładka), zalepcić i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciast.Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Paszteciki pieczemy ok. 45 min w 1 90 ° C.Smacznego :)