ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówdrożdże 40 gramówżółtka 2 sztukjajko 1 sztukśmietana 1 szklanekmasło 50 gramówcukier 1 łyżek stołowychkapusta kiszona 250 gramówcebula 1 sztukmasło 8 łyżek stołowychżółtko 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: do mąki dodać drożdże roztarte z cukrem i śmietaną, 2 żółtka i jajko, 7 łyżek roztopionego masła i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1h.Farsz: kapustę gotować 30 minut w niewielkiej ilości wody. Odparować, odcedzić i posiekać. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. dodać kapustę, przyprawić i dusić 20 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać krążki o średnicy 10 cm. na każdym ułożyć kopiastą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Pierogi ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: