ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie.
przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r
ciasto:
250 g mąki
1 - 2 żółtka
1 jajo
20 g świeżych drożdży
70 g masła
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki śmietany
szczypta soli
nadzienie
250 g ugotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
200 g ugotowanych, suszonych grzybów
sól
pieprz
jajko - opcjonalnie
przygotowanie:
Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne.
Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną, resztę śmietany, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Można też ciasto wyrobić w robocie.
Oderwać niewielki kawałek ciasta, wielkości orzecha, do ozdobienia kulebiaka. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie lub od razu na papierze do pieczenia, na prostokąt o grubości ok 0,5 - 1 cm. Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie w kształcie podłużnego pasa. Dwa dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Skleić pozostałe boki, a górę ozdobić np listkami wyciętymi z oderwanego i rozwałkowanego cienko kawałka ciasta. Ozdoby przed przyklejeniem posmarować białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/12/kulebiak-z-kapusta-i-grzybami.html