Wykonanie
Paszteciki krucho –
drożdżowe z farszem z
kapusty kiszonej i
pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….Składniki na ciasto:500 g
mąki50 g
drożdży250 g
margaryny0,5 szklanki
śmietany1
żółtkoszczypta
soliszczypta
cukruDrożdże rozetrzeć ze
śmietaną i
cukrem. Na stolnicę przesiać
mąkę dodać szczyptę
soli,
masło,
żółtko, posiekać. Dodać
drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać
mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz:600 g
kiszonej kapusty500 g
pieczarek2
cebulesólpieprzKapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną
cebulę na
oleju. Dodać do niej
kapustę i dusić ok 15 min.
Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną
soli do prawie całkowitego odparowania
wody.
Pieczarki połączyć z
kapustą, doprawić
solą i
pieprzem, chwilę razem dusić.Przygotowanie pasztecików:Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciasta. Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy ok. 25 min w 180°C.