Wykonanie
Co prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto! Szczególnie ze względu na nietypowy, pyszny farsz.
Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki1,5 kostki
margaryny1
jajko2
żółtka2 dag
drożdżyszczypta
soli1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
cukru2 łyżki
mlekaSkładniki na farsz:2
cebule20 dag
pieczarek½ kg
soczewicypieprz do smaku
sól do smaku1 łyżka
masłaWykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z
cukrem w dwóch łyżkach ciepłego
mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min.Wykonanie farszu:
Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Cebulę i
pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na
maśle na rumiano. Następnie połączyć z
soczewicą. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
Wykonanie pierożków:Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki.
Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w 170 stopniach.