ßßß
Dziś danie lekkie z piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry,mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką.Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje się idealnie do drobiu.W jej skład wchodzą min:trawa cytrynowa,szalotka,suszone papryczki chilli,proszek curry,kolendra, kurkuma,kmin rzymski,goździki,anyż,imbir,cynamon,kardamon.Danie naprawdę proste w wykonaniu.Z paru składników można wyczarować naprawdę pyszny i szybki obiad.Składniki:pierś z kurczaka2-3 garście zielonej fasolki1 sztuka cebuli3-4 ząbki czosnku2-3 łyżki żółtej ostrej pasty currypuszka mleczka kokosowegołyżka koncentratu pomidorowegoszklanka bulionusólpierzopakowanie śmietany 12% (opcjonalnie)czerwona ostra paprykakawałek świeżego korzenia imbiruolej do smażeniaryżW głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek.Posoliłam i wsypałam zieloną fasolkę.Wymieszałam.Przełożyłam wszystko do miski.
Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju.Dodałam do niej żółtą pastę curry i starty imbir.
Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką.
Wymieszałam.
Wlałam mleczko kokosowe.
Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny.Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy.Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparowałto można wlać szklankę bulionu.Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę..
Podawałam z ryżem.Na wierzch można posypać natkę pietruszki i ostrą paprykę.
Smacznego!