ßßß
Polacy lubią grillować. Niektórzy mówią nawet, że to nasz sport narodowy. I nie ma w tym nic złego, ponieważ dania z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto jednak typowe dania z grilla, takie jak: kiełbasa, kaszanka, czy karkówka urozmaicić o greckie inspiracje. I nie mam na myśli sałatki greckiej:)Greckie inspiracje na grillaGrecy uwielbiają grillowane mięso. Do tego dużo warzyw i pysznych serów. W ten sposób powstają aromatyczne i zdrowe potrawy. Zacznijmy od grillowanej greckiej kofty, czyli szaszłyków w nietypowym wydaniu.Grillowane greckie koftyDo ich przygotowanie potrzebne będzie:500 g wołowiny, 300 g wieprzowiny,1 jajko,bułka namoczona w mleku,posiekana cebula,2 ząbki czosnku,posiekana świeża mięta i kolendra,sok i skórka z cytrynyimbir, kumin, oregano, sól,pieprz.Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała jednolita masa. Pojedyncze porcje owijamy wokół patyków. Kładziemy je na grillu na ok 10-15 minut. To bardzo aromatyczne danie, które najlepiej podawać z różnymi dipami. Obowiązkowo tzatziki:)Pyszna cukinia z niespodziankąNie można ograniczać się tylko do grillowanego mięsa. Potrzebne będą również warzywa. Oczywiście najprościej pokroić je w plasterki i położyć na grillu. Żeby jednak zyskały wyjątkowy smak, warto je nieco urozmaicić. Do przygotowania cukinii z niespodzianką potrzebne będą:oliwa z oliwek,szczypiorek,feta, najlepiej prawdziwa grecka Vassilitsa, którą znajdziecie w sklepie DaryGrecji .pomidory,ulubione zioła.Cukinię należy pokroić w cienkie wstążki i położyć na grillu na ok. 3 minuty. Po ściągnięciu z grilla trzeba zawinąć w nie plastry fety i związać szczypiorkiem. Powstaną estetyczne i smakowite paczuszki, które będą idealnym dodatkiem do mięsa. Cukiniowe paczuszki można wypełnić również pokrojonymi w drobną kostkę pomidorkami, doprawionymi ulubionymi ziołami. Najlepiej prosto z ogródka:)Czas na rybkęGrill w stylu greckim nie może się obejść bez ryby. Moja propozycja to bardzo aromatyczny łosoś z pomarańczami i pomidorkami koktajlowymi. Potrzebne będą:filet z łososia,1 cała pomarańcza,2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku,cukier,oliwa extra virgin,pomidorki koktajlowe,suszone oregano, sól, pieprz.Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od starcia skórki z pomarańczy, która będzie nam potrzebna nieco później i wyciśnięcia soku z całej pomarańczy do miski. W soku zanurzamy łososia i odstawiam na pół godziny. W międzyczasie należy przekroić pomidorki na połówki, ułożyć na tacce do grillowania i doprawić - solą, pieprzem, cukrem, oregano i oliwą z oliwek.Po pół godziny wyciągamy łososia z soku, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy skórką z pomarańczy, doprawiamy czerwoną papryką, cukrem (ok. 2 łyżeczki) i oliwą z oliwek. Tak przygotowanego łososia możemy położyć na grilla i podawać z przepysznymi pomidorkami.zdjęcie w nagłówku: https://www.flickr.com/photos/neontommy/6164843404