ßßß Cookit - przepis na Greckie inspiracje na grilla

Greckie inspiracje na grilla

nazwa

Wykonanie

Polacy lubią grillować. Niektórzy mówią nawet, że to nasz sport narodowy. I nie ma w tym nic złego, ponieważ dania z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto jednak typowe dania z grilla, takie jak: kiełbasa, kaszanka, czy karkówka urozmaicić o greckie inspiracje. I nie mam na myśli sałatki greckiej:)
Greckie inspiracje na grilla
Grecy uwielbiają grillowane mięso. Do tego dużo warzyw i pysznych serów. W ten sposób powstają aromatyczne i zdrowe potrawy. Zacznijmy od grillowanej greckiej kofty, czyli szaszłyków w nietypowym wydaniu.
Grillowane greckie kofty
Do ich przygotowanie potrzebne będzie:
500 g wołowiny, 300 g wieprzowiny,
1 jajko,
bułka namoczona w mleku,
posiekana cebula,
2 ząbki czosnku,
posiekana świeża mięta i kolendra,
sok i skórka z cytryny
imbir, kumin, oregano, sól,pieprz.
Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała jednolita masa. Pojedyncze porcje owijamy wokół patyków. Kładziemy je na grillu na ok 10-15 minut. To bardzo aromatyczne danie, które najlepiej podawać z różnymi dipami. Obowiązkowo tzatziki:)
Pyszna cukinia z niespodzianką
Nie można ograniczać się tylko do grillowanego mięsa. Potrzebne będą również warzywa. Oczywiście najprościej pokroić je w plasterki i położyć na grillu. Żeby jednak zyskały wyjątkowy smak, warto je nieco urozmaicić. Do przygotowania cukinii z niespodzianką potrzebne będą:
oliwa z oliwek,
szczypiorek,
feta, najlepiej prawdziwa grecka Vassilitsa, którą znajdziecie w sklepie DaryGrecji .
pomidory,
ulubione zioła.
Cukinię należy pokroić w cienkie wstążki i położyć na grillu na ok. 3 minuty. Po ściągnięciu z grilla trzeba zawinąć w nie plastry fety i związać szczypiorkiem. Powstaną estetyczne i smakowite paczuszki, które będą idealnym dodatkiem do mięsa. Cukiniowe paczuszki można wypełnić również pokrojonymi w drobną kostkę pomidorkami, doprawionymi ulubionymi ziołami. Najlepiej prosto z ogródka:)
Czas na rybkę
Grill w stylu greckim nie może się obejść bez ryby. Moja propozycja to bardzo aromatyczny łosoś z pomarańczami i pomidorkami koktajlowymi. Potrzebne będą:
filet z łososia,
1 cała pomarańcza,
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
cukier,
oliwa extra virgin,
pomidorki koktajlowe,
suszone oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od starcia skórki z pomarańczy, która będzie nam potrzebna nieco później i wyciśnięcia soku z całej pomarańczy do miski. W soku zanurzamy łososia i odstawiam na pół godziny. W międzyczasie należy przekroić pomidorki na połówki, ułożyć na tacce do grillowania i doprawić - solą, pieprzem, cukrem, oregano i oliwą z oliwek.
Po pół godziny wyciągamy łososia z soku, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy skórką z pomarańczy, doprawiamy czerwoną papryką, cukrem (ok. 2 łyżeczki) i oliwą z oliwek. Tak przygotowanego łososia możemy położyć na grilla i podawać z przepysznymi pomidorkami.
zdjęcie w nagłówku: https://www.flickr.com/photos/neontommy/6164843404
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/greckie-inspiracje-na-grilla