Wykonanie

Polacy lubią grillować. Niektórzy mówią nawet, że to nasz
sport narodowy. I nie ma w tym nic złego, ponieważ dania z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto jednak typowe dania z grilla, takie jak:
kiełbasa,
kaszanka, czy
karkówka urozmaicić o greckie inspiracje. I nie mam na myśli sałatki greckiej:)Greckie inspiracje na grillaGrecy uwielbiają grillowane
mięso. Do tego dużo warzyw i pysznych
serów. W ten sposób powstają aromatyczne i zdrowe potrawy. Zacznijmy od grillowanej greckiej kofty, czyli szaszłyków w nietypowym wydaniu.Grillowane greckie koftyDo ich przygotowanie potrzebne będzie:500 g
wołowiny, 300 g
wieprzowiny,1
jajko,
bułka namoczona w
mleku,posiekana
cebula,2 ząbki
czosnku,posiekana świeża
mięta i
kolendra,sok i
skórka z cytrynyimbir, kumin,
oregano,
sól,
pieprz.Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała jednolita masa. Pojedyncze porcje owijamy wokół patyków. Kładziemy je na grillu na ok 10-15 minut. To bardzo aromatyczne danie, które najlepiej podawać z różnymi dipami. Obowiązkowo tzatziki:)Pyszna
cukinia z niespodziankąNie można ograniczać się tylko do grillowanego
mięsa. Potrzebne będą również warzywa. Oczywiście najprościej pokroić je w plasterki i położyć na grillu. Żeby jednak zyskały wyjątkowy smak, warto je nieco urozmaicić. Do przygotowania
cukinii z niespodzianką potrzebne będą:
oliwa z oliwek,
szczypiorek,
feta, najlepiej prawdziwa grecka Vassilitsa, którą znajdziecie w sklepie DaryGrecji .
pomidory,ulubione
zioła.
Cukinię należy pokroić w cienkie wstążki i położyć na grillu na ok. 3 minuty. Po ściągnięciu z grilla trzeba zawinąć w nie plastry
fety i związać
szczypiorkiem. Powstaną estetyczne i smakowite paczuszki, które będą idealnym dodatkiem do
mięsa.
Cukiniowe paczuszki można wypełnić również pokrojonymi w drobną kostkę
pomidorkami, doprawionymi ulubionymi
ziołami. Najlepiej prosto z ogródka:)Czas na
rybkęGrill w stylu greckim nie może się obejść bez
ryby. Moja propozycja to bardzo aromatyczny
łosoś z
pomarańczami i
pomidorkami koktajlowymi. Potrzebne będą:filet z
łososia,1 cała
pomarańcza,2 łyżeczki
czerwonej papryki w proszku,
cukier,
oliwa extra virgin,
pomidorki koktajlowe,
suszone oregano,
sól,
pieprz.Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od starcia skórki z
pomarańczy, która będzie nam potrzebna nieco później i wyciśnięcia soku z całej
pomarańczy do miski. W soku zanurzamy
łososia i odstawiam na pół godziny. W międzyczasie należy przekroić
pomidorki na połówki, ułożyć na tacce do grillowania i doprawić -
solą,
pieprzem,
cukrem,
oregano i
oliwą z oliwek.Po pół godziny wyciągamy
łososia z soku, doprawiamy
solą i
pieprzem, nacieramy skórką z
pomarańczy, doprawiamy
czerwoną papryką,
cukrem (ok. 2 łyżeczki) i
oliwą z oliwek. Tak przygotowanego
łososia możemy położyć na grilla i podawać z przepysznymi
pomidorkami.zdjęcie w nagłówku: https://www.flickr.com/photos/neontommy/6164843404