ßßß
Składniki:– około 20 świeżych krewetek/langustynek– 3 cebulki dymki– puszka pomidorów krojonych– 2 małe puszki mleka kokosowego– papryczka jalapeno– kawałek świeżego imbiru– 2 łyżki sosu ostrego chilli z czosnkiem– 2 łyżki sosu z trawą cytrynową i bazylią– 2 łyżki sosu sojowego– sok z jednej limonki– 1,5 lira wody– papryka ostra do smaku– curry do smaku
Gotujemy 1,5 litra wody i dodajemy do niej białe części dymki, pokrojoną w drobne paski papryczkę (bez pestek), kilka plasterków imbiru oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy wywar z ognia, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aby zupa uzyskała jednolitą konsystencję i ponownie wstawiamy na gaz. Następnie wrzucamy do garnka obrane wcześniej krewetki z ogonkami oraz dodajemy sok z limonki i wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.Smacznego!