ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska

Zupa tajska

nazwa

Wykonanie

« Pappardelle w sosie z brie i brokułami, podane z grillowanym kurczakiem
Piwne placuszki z jabłkami i miętą »
Tajska zupa chodziła za mną od dawna. Coraz bardziej przekonuję się do ostrych potraw. Dodatkowo, samodzielnie robione można przyprawić według własnych upodobań. W moim przepisie zabrakło sosu rybnego, którego nie mogłam zdobyć. Jednak taka wersja także jest smaczna. Spróbujcie!
Składniki:
– około 20 świeżych krewetek/langustynek
– 3 cebulki dymki
– puszka pomidorów krojonych
– 2 małe puszki mleka kokosowego
papryczka jalapeno
– kawałek świeżego imbiru
– 2 łyżki sosu ostrego chilli z czosnkiem
– 2 łyżki sosu z trawą cytrynową i bazylią
– 2 łyżki sosu sojowego
– sok z jednej limonki
– 1,5 lira wody
papryka ostra do smaku
curry do smaku
Gotujemy 1,5 litra wody i dodajemy do niej białe części dymki, pokrojoną w drobne paski papryczkę (bez pestek), kilka plasterków imbiru oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy wywar z ognia, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aby zupa uzyskała jednolitą konsystencję i ponownie wstawiamy na gaz. Następnie wrzucamy do garnka obrane wcześniej krewetki z ogonkami oraz dodajemy sok z limonki i wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/03/zupa-tajska