Wykonanie
« Pappardelle w sosie z
brie i
brokułami, podane z grillowanym
kurczakiemPiwne placuszki z
jabłkami i
miętą »Tajska zupa chodziła za mną od dawna. Coraz bardziej przekonuję się do ostrych potraw. Dodatkowo, samodzielnie robione można przyprawić według własnych upodobań. W moim przepisie zabrakło
sosu rybnego, którego nie mogłam zdobyć. Jednak taka wersja także jest smaczna. Spróbujcie!
Składniki:– około 20 świeżych krewetek/langustynek– 3
cebulki dymki– puszka
pomidorów krojonych– 2 małe puszki
mleka kokosowego–
papryczka jalapeno– kawałek świeżego
imbiru– 2 łyżki
sosu ostrego chilli z
czosnkiem– 2 łyżki sosu z
trawą cytrynową i
bazylią– 2 łyżki
sosu sojowego– sok z jednej
limonki– 1,5 lira
wody–
papryka ostra do smaku–
curry do smaku
Gotujemy 1,5 litra
wody i dodajemy do niej białe części
dymki, pokrojoną w drobne paski papryczkę (bez pestek), kilka plasterków
imbiru oraz
pomidory. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy
wywar z ognia, dodajemy
mleczko kokosowe, mieszamy, aby zupa uzyskała jednolitą konsystencję i ponownie wstawiamy na gaz. Następnie wrzucamy do garnka obrane wcześniej
krewetki z ogonkami oraz dodajemy
sok z limonki i wszystkie pozostałe
przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Podajemy gorącą, posypaną
szczypiorkiem.Smacznego!