ßßß Cookit - przepis na Czerwone Curry z Indyka

Czerwone Curry z Indyka

nazwa

Wykonanie

Niezbędne produkty:
600-700 gr piersi indyka/kurczaka
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
2 trawy cytrynowe
1 limonka
1 korzeń imbiru
1 puszka groszku
kolendra lub natka pietruszki
1 szklanka kefiru
4-5 małych dymek
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu (200 ml)
Przyprawy: curry
Przygotowania rozpoczynamy od pocięcia mięsa indyka lub kurczaka w kostkę i natarciu czosnkiem, sproszkowaną przyprawą curry i solą a następnie zalaniu kefirem.
Powinno tak leżeć w chłodnym miejscu z godzinę.
W naczyniu rozgrzewamy olej rzepakowy i przysmażamy kilka małych dymek pokrojonych w drobną kostkę.
Następnie dodajemy sporą łyżkę czerwonej pasty curry i imbir. Ja dodatkowo dosypałem do Tagine mieszankę garam masala.
Po kilku minutach dodajemy mleczko kokosowe, porcję pomidorów i trawę cytrynową.
Trawę przed dodaniem należy rozgniatać trzonkiem noża albo tłuczkiem do mięsa aby oddała więcej aromatów.
Jak mleczko połączy się dobrze z cebulką, pastą curry i imbirem oraz osiągnie temperaturę 80-90 stopni, dodajemy pokrojone mięso.
Podlewamy wrzącym bulionem, dodajemy groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy kilkanaście minut.
Nastepnie dodajemy wyciśnięty sok z limonki, zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu.
Na koniec posypujemy kolendrą i odstawiamy pod przykrywką na ciepły piec.
W tym czasie ryż powinien być już gotowy.
Podajemy z ryżem.
Ja bardzo lubię ryż basmati ponieważ się nie skleja.
Podajemy na stół:
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://fotogoto.pl/dania-z-miesa/czerwone-curry-z-indyka