Niezbędne produkty:600-700 gr piersi indyka/kurczaka1 puszka pomidorów1-2 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)2 trawy cytrynowe1 limonka1 korzeń imbiru1 puszka groszkukolendra lub natka pietruszki1 szklanka kefiru4-5 małych dymek3-4 ząbki czosnku1 szklanka bulionu (200 ml)Przyprawy: curryPrzygotowania rozpoczynamy od pocięcia mięsaindyka lub kurczaka w kostkę i natarciu czosnkiem, sproszkowaną przyprawącurry i solą a następnie zalaniu kefirem.Powinno tak leżeć w chłodnym miejscu z godzinę.W naczyniu rozgrzewamy olej rzepakowy i przysmażamy kilka małych dymek pokrojonych w drobną kostkę.Następnie dodajemy sporą łyżkę czerwonej pasty curry i imbir. Ja dodatkowo dosypałem do Tagine mieszankę garam masala.Po kilku minutach dodajemy mleczko kokosowe, porcję pomidorów i trawę cytrynową.Trawę przed dodaniem należy rozgniatać trzonkiem noża albo tłuczkiem do mięsa aby oddała więcej aromatów.Jak mleczko połączy się dobrze z cebulką, pastą curry i imbirem oraz osiągnie temperaturę 80-90 stopni, dodajemy pokrojone mięso.Podlewamy wrzącym bulionem, dodajemy groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy kilkanaście minut.Nastepnie dodajemy wyciśnięty sok z limonki, zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu.Na koniec posypujemy kolendrą i odstawiamy pod przykrywką na ciepły piec.W tym czasie ryż powinien być już gotowy.Podajemy z ryżem.Ja bardzo lubię ryż basmati ponieważ się nie skleja.Podajemy na stół:SMACZNEGO !!!