Wykonanie
Oczywiście miałam dylemat czy z młodym
ziemniakiem,
koperkiem i
kefirem...czy coś innego?No, ale co innego?!Przegrzebałam spiżarkę...;p
Mleczko kokosowe, pasta
curry,
ryże śmakie, owakie...warzywa, wszystkiego full...Przegrzebałam przepisy, ale też jakoś bez emocji, bo zawsze jakiś jeden składnik robił różnicę...a wiecie, że ja nie lubię kombinowania...
Suma sumarum zostało przy tym, że dokupiłam
kalafior,
imbir i zrobiłam jakąś taką nazwijmy to, potrawkę;)Przygotowanie: ok 40 minutKoszt: ok 20 złSkładniki:mały
kalafiorkawałek świeżego
imbiru2 saszetki
ryżu jaśminowego2
pomidorydymka3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekkolendra w ziarenkachtrochę
natkimleczko kokosowe 200 mlszklanka
wodypapryka chilli w proszkupasta
curry - 2 łyżki
Czosnek wyciskam przez praskę, dodaję do niego starty
imbir oraz łyżkę
oliwy, mieszam, po czym miksuję na gładką masę i podsmażam na rozgrzanej patelni 2-3 minuty.Po tym czasie dodaję 2 łyżki pasty
curry,
mleczko kokosowe,
wodę, mieszam wszystko i gotuję jakieś 10 minut.W tym czasie gotuję
ryż i
kalafiora podzielonego na małe różyczki (
kalafior gotuję kilka minut w lekko osolonej widzie z łyżeczką
cukru -oczywiście w osobnych garnkach)Kiedy ugotują się, odcedzam, odstawiam na chwilę na bok.Ugotowany
kalafior wrzucam do sosu, tym samym
kalafior dojdzie i przejdzie smakiem
curry i
mleka kokosowego.
Dymkę wraz ze
szczypiorkiem i
natkę siekam, dodam na koniec.
Pomidory spażam, obieram ze skórki, kroję na kostki, najlepiej bez środka, miąższu i soku i dorzucam do sosu z
kalafiorem. Uważam tylko, żeby
kalafior nie rozgotował się. Wszystkie składniki raz jeszcze mieszam, doprawiam ewentualnie.Podsypuję
natką,
dymką i
szczypiorkiem oraz
kolendrą.
Ryż układam na talerzu, polewam sosem z
kalafiorem... Gotowe;)Chyba o niczym nie zapomniałam, fajna ta potrawka, prosta, nawet nie czasochłonna,
mleczko kokosowe nadaje składnikom ciekawy aromat. Jeśli lubicie eksperymentować, to myślę, że propozycja może się Wam spodobać...;)Miłego popołudnia;)