Wykonanie
Nie wiedzieć
czemu,
dynia nie cieszy się w Polsce (nie licząc blogów;)) zbytnią popularnością. Na którą przecież zasłużyła. Ale to chyba powoli się zmienia, na szczęście, bo przecież jest bardzo smaczna. I
mówi to osoba, która przez większość życia ledwie by ją tknęła, podobnie jak wiele innych warzyw;)Teraz to rekompensuję, przygotowując to składające się głównie z nich danie, nie mówię, bardzo udane;) I w kolorystyce zdecydowanie odpowiedniej na poprawę jesiennego nastroju:)
Dyniowe curry z
mlekiem kokosowym i
pomidorami- kawałek dyni, ok. 900g- 2 ząbki
czosnku- ok. 1/2 puszki
mleczka kokosowego- 3- centymetrowy kawałek
imbiru- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry-
sos rybny do smaku- 2 małe
pomidory- świeże
zioła (ja z braku np.
kolendry użyłam
bazylii) dla koloruNa patelni lub w garnku podsmażyć starty
imbir i
czosnek.Dodać
mleko kokosowe.Wrzucić pokrojoną w kostkę
dynię i ew. dolać trochę
wody.Dodać
przyprawy i dusić ok. 15 minut.Pod koniec dodać pokrojone w kostkę
pomidory i posiekane
zioła.
Czas przygotowania: ok. pół godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal