ßßß
Składniki:klopsiki (kofty)500 g ziemniaków,250 g kalafiora,1 marchewka,spora garść rodzynek,1/2 cebuli,1 łyżeczka imbiru w proszku,1/2 łyżeczki kurkumy,3 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki z ciecierzycy,1/2 łyżeczki soli.
sos150 g nerkowców,500 ml bulionu warzywnego,1 cebula,2 ząbki czosnku,3 łyżki koncentratu pomidorowego,2 gwiazdki anyżu,1 łyżeczka imbiru w proszku,1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,1/2 łyżeczki ziaren kolendry,1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,1/2 łyżeczki soli,szcypta cynamonu.
Przygotowanie:Klopsiki (kofty)Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, po czym również ostudzić. Następnie w dużej misce całość ugnieść jak na puree (nie używać do tego blendera, chyba, że ma się odpowiedzią końcówkę do puree).Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków i kalafiora.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem imbiru.Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym zblendować na gładką masę i dodać do pozostałych składników.Dodać przyprawy i sól, spróbować czy ma smak, w razie potrzeby dosolić.Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Formować kulki i smażyć na głębokim oleju lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg) do momentu, aż kulki będą złote.
SosNerkowce zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na co najmniej godzinę do namoczenia, następnie odcedzić i zblendować z bulionem warzywnym.Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem i imbirem do zeszklenia. Dodać pozostałe przyprawy i podsmażać przez kilkanaście sekund. Całość zestawić z ognia i lekko zblendować.Do powstałej pasty dodać nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy.Całość zagotować, a następnie gotować przez 5 do 10 minut. Sos nie powinien być za gęsty. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu lub wody.Usmażone kofty można dodatkowo podgrzać wrzucając je do sosu i gotując razem. Danie można podawać z ryżem basmati lub jaśminowym. Można je również podawać z chlebkami naan.Sma czne go!