Wykonanie
Malai Kofta to danie, które z pewnością pojawi się w każdej szanującej się restauracji serwującej dania kuchni Dalekiego Wschodu. Jego najpopularniejsza wersja zawiera
ser paneer (panir), o którego przygotowaniu przeczytacie na przykład tu . Jednakże z wielu różnych i mało istotnych przyczyn dziś mam dla was wersję wegańską i bezglutenową tej potrawy. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. Zmieniłam w nim jednak nieco proporcje. Jest to danie niezwykle aromatyczne i wręcz rozpływające się w ustach.
Mieszanka przypraw użytych w tym daniu powoduje, że trudno o bardziej hinduskie danie. Będąc na wakacjach jadałam różne kofty i nieskromnie
powiem, że te mogą konkurować ze swoimi kuzynkami serwowanymi przez indyjskie restauracje w różnych regionach świata.Kofty powinno się smażyć na głębokim
oleju, jednakże bardzo smaczne są też te upieczone w piekarniku w temperaturze 200 stopni (pieczone do złotego koloru). Ta wersja z pewnością zasmakuje osobom dbającym o linię :)Zatem rezerwujcie sobie przedpołudnie w sobotę czy niedzielę i zaskoczcie swoją rodziną daniem kuchni indyjskiej w postaci wegańskich klopsików warzywnych z gęstym, kremowym sosem z
nerkowców.

Składniki:klopsiki (kofty)500 g
ziemniaków,250 g
kalafiora,1
marchewka,spora garść
rodzynek,1/2
cebuli,1 łyżeczka
imbiru w proszku,1/2 łyżeczki
kurkumy,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,3 łyżki
mąki z
ciecierzycy,1/2 łyżeczki
soli.

sos150 g
nerkowców,500 ml
bulionu warzywnego,1
cebula,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
koncentratu pomidorowego,2 gwiazdki
anyżu,1 łyżeczka
imbiru w proszku,1 łyżeczka
przyprawy curry w proszku,1/2 łyżeczki ziaren
kolendry,1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego,1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu,1/2 łyżeczki
soli,szcypta
cynamonu.

Przygotowanie:Klopsiki (kofty)
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić.
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, po czym również ostudzić. Następnie w dużej misce całość ugnieść jak na puree (nie używać do tego blendera, chyba, że ma się odpowiedzią końcówkę do puree).
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do
ziemniaków i
kalafiora.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju z dodatkiem
imbiru.
Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości
wody, po czym zblendować na gładką masę i dodać do pozostałych składników.Dodać
przyprawy i
sól, spróbować czy ma smak, w razie potrzeby dosolić.Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Formować kulki i smażyć na głębokim
oleju lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg) do momentu, aż kulki będą złote.

Sos
Nerkowce zalać ciepłą, przegotowaną
wodą i odstawić na co najmniej godzinę do namoczenia, następnie odcedzić i zblendować z
bulionem warzywnym.
Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z pokrojonym w drobne plasterki
czosnkiem i
imbirem do zeszklenia. Dodać pozostałe
przyprawy i podsmażać przez kilkanaście sekund. Całość zestawić z ognia i lekko zblendować.Do powstałej pasty dodać
nerkowce z
bulionem oraz
koncentrat pomidorowy.Całość zagotować, a następnie gotować przez 5 do 10 minut. Sos nie powinien być za gęsty. W razie potrzeby można dodać więcej
bulionu lub
wody.Usmażone kofty można dodatkowo podgrzać wrzucając je do sosu i gotując razem. Danie można podawać z
ryżem basmati lub jaśminowym. Można je również podawać z
chlebkami naan.Sma czne go!