ßßß Cookit - przepis na Malai Kofta Czyli Indyjskie Klopsiki w Gęstym Sosie (wegańskie i bezglutenowe)

Malai Kofta Czyli Indyjskie Klopsiki w Gęstym Sosie (wegańskie i bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Malai Kofta to danie, które z pewnością pojawi się w każdej szanującej się restauracji serwującej dania kuchni Dalekiego Wschodu. Jego najpopularniejsza wersja zawiera ser paneer (panir), o którego przygotowaniu przeczytacie na przykład tu . Jednakże z wielu różnych i mało istotnych przyczyn dziś mam dla was wersję wegańską i bezglutenową tej potrawy. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. Zmieniłam w nim jednak nieco proporcje. Jest to danie niezwykle aromatyczne i wręcz rozpływające się w ustach. Mieszanka przypraw użytych w tym daniu powoduje, że trudno o bardziej hinduskie danie. Będąc na wakacjach jadałam różne kofty i nieskromnie powiem, że te mogą konkurować ze swoimi kuzynkami serwowanymi przez indyjskie restauracje w różnych regionach świata.
Kofty powinno się smażyć na głębokim oleju, jednakże bardzo smaczne są też te upieczone w piekarniku w temperaturze 200 stopni (pieczone do złotego koloru). Ta wersja z pewnością zasmakuje osobom dbającym o linię :)
Zatem rezerwujcie sobie przedpołudnie w sobotę czy niedzielę i zaskoczcie swoją rodziną daniem kuchni indyjskiej w postaci wegańskich klopsików warzywnych z gęstym, kremowym sosem z nerkowców.
Składniki:
klopsiki (kofty)
500 g ziemniaków,
250 g kalafiora,
1 marchewka,
spora garść rodzynek,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
1/2 łyżeczki soli.
sos
150 g nerkowców,
500 ml bulionu warzywnego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 gwiazdki anyżu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki soli,
szcypta cynamonu.
Przygotowanie:
Klopsiki (kofty)
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, po czym również ostudzić. Następnie w dużej misce całość ugnieść jak na puree (nie używać do tego blendera, chyba, że ma się odpowiedzią końcówkę do puree).
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków i kalafiora.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem imbiru.
Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym zblendować na gładką masę i dodać do pozostałych składników.
Dodać przyprawy i sól, spróbować czy ma smak, w razie potrzeby dosolić.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Formować kulki i smażyć na głębokim oleju lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg) do momentu, aż kulki będą złote.
Sos
Nerkowce zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na co najmniej godzinę do namoczenia, następnie odcedzić i zblendować z bulionem warzywnym.
Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem i imbirem do zeszklenia. Dodać pozostałe przyprawy i podsmażać przez kilkanaście sekund. Całość zestawić z ognia i lekko zblendować.
Do powstałej pasty dodać nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy.
Całość zagotować, a następnie gotować przez 5 do 10 minut. Sos nie powinien być za gęsty. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu lub wody.
Usmażone kofty można dodatkowo podgrzać wrzucając je do sosu i gotując razem. Danie można podawać z ryżem basmati lub jaśminowym. Można je również podawać z chlebkami naan.
Sma czne go!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/01/malai-kofta-czyli-indyjskie-klopsiki-w.html