Wykonanie
Ze wszystkich swoich kulinarnych podróży najbardziej lubię te w południowe rejony Azji czyli do Indii. Perła w koronie brytyjskiej, jak zwany był ten bogaty w smaki i aromaty
kraj, w zależności od rejonu oferuje inny zestaw
egzotycznych przypraw,
ziół,
warzyw i owoców. To co łączy cały
kraj to
curry. Czyli potrawka w stylu "co mam dziś w lodówce", podawana w gęstym i kremowym sosie. Na temat tego dania można by pisać wielostronicowe prace doktorskie, wielkie księgi i zbiory przepisów. Sama posiadam dwie trzystustronicowe książki kucharskie z przepisami na
curry nie tylko z Indii, ale także z Tajlandii, Malezji, Indonezji oraz Pakistanu. Wiele z tych potrawek jest nie do odtworzenia, ze względu na brak świeżych składników jak świeże liście pandanu,
curry i kafiru,
owoce tamaryndowca czy świeża
kurkuma. Nie oznacza to, że korzystając z ich odpowiedników zarówno w formie suszonych liści i przypraw lub gotowych past w słoiczkach, nie stworzymy wyjątkowych smaków na naszych talerzach. Wystarczy dobrzy przepis, trochę szczęścia przy zakupie produktów (dostępność) i chwila wolnego czasu, a stworzycie smaczne dalekowschodnie danie.Dzisiejsze danie to proste
tofu w sosie
curry. O marynowaniu
tofu pisałam tu. Możecie je też po prostu wymieszać z
sosem sojowym wymieszanym z
olejem i tak usmażyć lub obtoczyć kostki
tofu w tempurze lub w innym cieście i również usmażyć, tylko na głębokim tłuszczu, tu panuje całkowita dowolność. Z czym podać taki obiad z curry? Najprościej z
ryżem, choć ja często podaję takie dania z
pieczywem typu naan, które możecie zrobić np wg tego przepisu lub skorzystać z przepisu na
ryż idealny i podać je z waszym ulubionym
ryżem.



Składniki:1 kostka
tofu zamarynowana,150 g
nerkowców,250 ml
bulionu warzywnego,2 łyżki
mleka kokosowego,1
cebula,2 ząbki
czosnku,1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego,1
papryczka chili,1 łyżeczka
cukru trzcinowego,1 łyżeczka
kurkumy,1 łyżeczka
czarnuszki,1/2 łyżeczki
imbiru w proszku,1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego (kuminu),1/4 łyżeczki
kardamonu,szczypta
cynamonu,2 gwiazdki
anyżu,
olej do smażenia.


Przygotowanie:1.
Tofu zamarynować np. według tego przepisu lub w
sosie sojowym wymieszanym z
olejem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.2.
Nerkowce namaczać w ciepłym
bulionie warzywnym przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie całość zblendować.3.
Cebulę bardzo drobno posiekać z
czosnkiem oraz
chili i podsmażyć na
oleju z dodatkiem
imbiru. Gdy
cebula się zeszkli przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę. Pastę znów przełożyć na patelnię i zalać zmiksowanymi
nerkowcami w
bulionie.4. Dodać
mleko kokosowe i
koncentrat pomidorowy cukier i
sól, zagotować.5. Wrzucić wszystkie
przyprawy, zamieszać i wrzucić
tofu.6. Podawać z
chlebkiem naan lub
ryżem.


Smacznego!