Wykonanie
Danie bardzo szybkie do zrobienia, przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.

1 średnia główka
włoskiej kapusty lub spora główka
kapusty pekińskiej (50 dag)50 dag
ziemniaków8 kiełbasek śląskich (50 dag)1-2
cebule1-2 ząbki
czosnkugarść posiekanej
zieleniny (
koperek,
natkapietruszki,
szczypiorek)
sól,
pieprz2 łyżki
oliwy,
oleju lub
margarynyCebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Kapustę oczyścić, usunąć głąb i drobno poszatkować. Dodać do
cebuli i dusić, stale mieszając, na małym ogniu do chwili, gdy
kapusta zmięknie i stanie się przezroczysta. Zalać szklanką
wody z
przyprawą, zagotować.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać razem do
kapusty i gotować do miękkości.
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić na plasterki, dodać do
kapusty i ponownie zagotować. Przed podaniem obficie posypać posiekaną
zieleniną.[ja wymieszałam]. . Podawać z
ciemnym pieczywem.Wersja z
pomidoramiDo potrawy można dodać 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego; można też potrawę zagęścić, dodając 1 łyżkę
mąki i 2 łyżki
mleka w proszku rozprowadzone 2-3 łyżkami
wody i ponownie zagotowując.

