Wykonanie
Bardzo smaczna, prosta do zrobienia zupa. Powstała tylko dlatego, że z rynku przywiozłam zbyt dużo
pietruszki i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam!
składniki100 g
natki pietruszki200 g
ziemniaków2
cebule 170 g2 ząbki
czosnku1000 ml
bulionu z kurczakasól,
pieprzoliwa z oliwek100 ml
śmietany (opcjonalnie)
szczypiorek,
pietruszka do podaniaprzygotowanie
Pietruszkę opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem nalać
oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę
cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać
ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać
wywar, dodać
czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż
ziemniaki będą miękkie. Dodać
pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
śmietaną. Posypać
pietruszką,
szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego !