ßßß Cookit - przepis na PIECZARKI SMAŻONE Z KAPARAMI

PIECZARKI SMAŻONE Z KAPARAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dwa dania grzybowe.
Proponuję pieczarki smażone z kaparami oraz wersję tradycyjną z cebulką i czosnkiem.
Smażone pieczarki pasują idealnie jako gorąca przystawka do pieczonych/duszonych/smażonych mięs i ryb.
Wybitnie zagorzałym wielbicielom grzybów, możemy podać je także jako osobne danie.
Składniki:
1/2 kg pieczarek
2 łyżki kaparów
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
dodatkowo:
posiekana natka z pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie straciły białego koloru.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Wcisnąć czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć do chwili aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią.
Dodać kapary, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.
PIECZARKI Z CZOSNKIEM I CEBULĄ
Składniki:
1/2 kg pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1-2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
dodatkowo:
posiekany szczypior lub natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki pokroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny aby nie straciły białego koloru. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Wcisnąć czosnek i dodać grzyby. Smażyć do momentu aż z pieczarek odparuje woda i lekko się przyrumienią.
Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki.
Smacznego:)
Polecam także cykorię na gorąco
oraz zapiekankę ogrodnika.
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/07/pieczarki-smazone-z-kaparami