ßßß Cookit - przepis na Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu

Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu

nazwa

Wykonanie

Zawsze unikałam kasz, jednak jakiś czas temu zostałam poczęstowana pęczakiem i bardzo mi posmakował. Myślę,że na długo zagości na moim stole.
Postanowiłam poznać genezę kasz w Polsce. Ze tej strony dowiedziałam się,że kaszą zajadali się już nasi królowie. „Na dworze Władysława Jagiełły niemal do każdego posiłku podawano jagły (kaszę z łuskanego ziarna prosa), a czasem mannę, która uchodziła za pożywienie wyrafinowane. W czasach gdy kromka chleba była luksusem dla bogaczy, kasza stanowiła niezawodny pokarm ludzi niezamożnych, a także… żołnierzy i więźniów, ponieważ była tania i na długo syciła głód. I choć dawniej nie przyrządzano z niej tak wielu oryginalnych potraw jak dziś, to jednak z biegiem lat zajęła ona trwałe miejsce nie tylko w rondlu i misce, ale na przykład w licznych przysłowiach, np: nie dać sobie w kaszę dmuchać, kaszka z mleczkiem – nic trudnego, wleźć w kaszę – znaleźć się w kłopotach…”
Pęczak należy do grupy kasz jęczmiennych, jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on traktowany jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, stąd jego konsumpcja jest niestety stosunkowo niewielka. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.
Kasze z jęczmienia, np. mazurska, wiejska, pęczak są wspaniałym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na zdrowie naszej skóry i pomaga zapobiegać anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Jednak największą zaletą kasz jęczmiennych jest zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika, który pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Jedzmy więc kasze, ponieważ są zdrowe i sycące na długo.
Poniższy przepis został zapożyczony od Grzegorza z MniamMniama z moimi zmianami.
Pęczak z pieczarkami (4 porcje)
Składniki:
1 szklanka pęczaku
1/2 kg pieczarek
5 łyżek oliwy
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 łyżeczki rozmarynu
pieprz i sól
posiekana pietruszka i szczypiorek
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
Pieczarki oczyść, pokrój w grube plastry, wymieszaj z niewielką ilością oliwy i smaż na mocno rozgrzanej patelni, do mocnego zezłocenia.
W garnku o grubym dnie rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z dodatkiem czosnku. Wsyp odcedzoną kaszę, chwilę smaż mieszając, po czym wlej 1,5 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, pieczarki i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu ok.15-20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a kasza ugotować. Przypraw ją pieprzem i jeśli trzeba solą.
Podawaj udekorowany natką i szczypiorkiem.
Smacznego!
Share the post "Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu"
Źródło:http://karmelowy.pl/peczak-z-pieczarkami-uroczysty-powrot-kaszy-do-mojego-menu