Wykonanie
Zawsze unikałam
kasz, jednak jakiś czas temu zostałam poczęstowana pęczakiem i bardzo mi posmakował. Myślę,że na długo zagości na moim
stole.Postanowiłam poznać genezę
kasz w Polsce. Ze tej strony dowiedziałam się,że
kaszą zajadali się już nasi królowie. „Na dworze Władysława Jagiełły niemal do każdego posiłku podawano jagły (
kaszę z łuskanego ziarna prosa), a czasem
mannę, która uchodziła za pożywienie wyrafinowane. W czasach gdy kromka
chleba była luksusem dla bogaczy,
kasza stanowiła niezawodny pokarm ludzi niezamożnych, a także… żołnierzy i więźniów, ponieważ była tania i na długo syciła głód. I choć dawniej nie przyrządzano z niej tak wielu oryginalnych potraw jak dziś, to jednak z biegiem lat zajęła ona trwałe miejsce nie tylko w rondlu i misce, ale na przykład w licznych przysłowiach, np: nie dać sobie w
kaszę dmuchać,
kaszka z mleczkiem – nic trudnego, wleźć w
kaszę – znaleźć się w kłopotach…”Pęczak należy do grupy
kasz jęczmiennych, jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on traktowany jako
przetwór zbożowy jakościowo gorszy, stąd jego konsumpcja jest niestety stosunkowo niewielka. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się
kaszę jęczmienną perłową i
kaszę jęczmienną łamaną.
Kasze z jęczmienia, np. mazurska, wiejska, pęczak są wspaniałym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na zdrowie naszej skóry i pomaga zapobiegać anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Jednak największą zaletą
kasz jęczmiennych jest zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika, który pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we
krwi. Jedzmy więc
kasze, ponieważ są zdrowe i sycące na długo.Poniższy przepis został zapożyczony od Grzegorza z MniamMniama z moimi zmianami.Pęczak z
pieczarkami (4 porcje)Składniki:1 szklanka pęczaku1/2 kg
pieczarek5 łyżek
oliwy1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane1/2 łyżeczki
rozmarynupieprz i
sólposiekana
pietruszka i
szczypiorekPrzygotowanie:Pęczak dokładnie opłucz, zalej
wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
Pieczarki oczyść, pokrój w grube plastry, wymieszaj z niewielką ilością
oliwy i smaż na mocno rozgrzanej patelni, do mocnego zezłocenia.W garnku o grubym dnie rozgrzej ok. 3 łyżki
oliwy i zeszklij
cebulę z dodatkiem
czosnku. Wsyp odcedzoną
kaszę, chwilę smaż mieszając, po czym wlej 1,5 szklanki
wody, dodaj pół łyżeczki
soli,
pieczarki i
rozmaryn. Gotuj na małym ogniu ok.15-20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a
kasza ugotować. Przypraw ją
pieprzem i jeśli trzeba
solą.Podawaj udekorowany
natką i
szczypiorkiem.Smacznego!
Share the post "Pęczak z
pieczarkami-uroczysty powrót
kaszy do mojego menu"