ßßß Cookit - przepis na Brązowa soczewica z grzybami

Brązowa soczewica z grzybami

nazwa

Wykonanie

Zastanawiam się, skąd tyle gniewu w ludziach? Skąd skłonność do atakowania kogoś, jeśli styl życia owej osoby odbiega od naszych ideałów? Nieważne, czy ktoś jest mięsożercą, wegetarianinem, weganinem, witarianinem... Wszyscy jesteśmy ludźmi i każdy z nas jest odpowiedzialny za własne życie. Każdy z nas sam dokonuje wyborów. Wyborów, z których później będzie go rozliczać życie. Najważniejsze by żyć zgodnie z własnym sumieniem. Co z tego, że jesteś weganinem, skoro twój życiowy wybór podyktowała moda? Bądź szczery z samym sobą, by móc powiedzieć - to moje życie i przeżywam je najlepiej, jak potrafię. Rolą otoczenia jest zaakceptowanie tego. Oczywiście, nie musimy potakiwać, udawać, że mamy podobne zdanie. Przeciwnie, mamy prawo powiedzieć, co myślimy, dać dobrą radę. Nie możemy jednak "sprzedawać recepty na życie". Może nasz sposób jest idealny dla nas, ale w przypadku naszego przyjaciela się nie sprawdzi? Każdy jest inny i ma inne oczekiwania od życia.
Pragnę, aby z naszych przepisów mógł korzystać każdy, nieważne jakie są jego preferencje żywieniowe. Jedzenie ma łączyć ludzi, a nie ich dzielić. Dziś więc coś dla każdego. Grzyby, kojarzące się z kuchnią tradycyjną. Soczewica, będąca idealnym źródłem białka dla niejedzących mięsa. Niesamowita mieszanka smaków i aromatów. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu i jej zjedzenie wywoła niejeden uśmiech na twarzy.
wegańska, bezglutenowa
(2 porcje)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- garść suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 20 min
- 250 g pieczarek brunatnych (można użyć zwykłych)
- duża szczypta tymianku
- 1 liść laurowy
- pęczek pietruszki (część do posypania gotowej potrawy)
- sól, pieprz
- oliwa
Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę z 1 liściem laurowym. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane ząbki czosnku.
Do cebuli i czosnku dodaję soczewicę, posiekane namoczone grzyby i szklankę wody, pochodzącą z moczenia się grzybów.
Całość pieprzę i solę. Dodaję suszony tymianek, posiekaną natkę pietruszki i gotuję ok. 20-30 min (soczewica powinna być ugotowana al dente).
Kiedy soczewica się gotuję, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solę, pieprzę i smażę na rumiano.
Gotowe danie wykładam na talerze. Dekoruje usmażonymi pieczarkami i posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/brazowa-soczewica-z-pieczarkami.html