Wykonanie

Od pewnego czasu na moim
stole zamiast tradycyjnych zup goszczą różnego rodzaju kremy warzywne. Są smaczne, łatwe do przygotowania i z pewnością bardzo pożywne.Najbardziej smakują z różnego rodzaju
pieczywem, grzankami ,kuleczkami ptysiowymi, paluszkami itp. A możliwości jest tyle ile gatunków warzyw ,wystarczy parę składników , odrobinę przypraw i zupka gotowa.

Składniki:/na 4 osoby/300 g białej części
pora250 g
ziemniaków50 g
cebuliząbek
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek650 ml
wywaru warzywnego /domowego lub z kostki/150 ml gęstej
śmietanysólpieprzszczypta
majerankuzielona
pietruszkaWykonanie:Na patelnię wlać 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodać ząbek
czosnku i podsmażyć na wolnym ogniu . Wyjąć
czosnek, dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę , krążki pora/dokładnie wypłukanego/ i chwilę poddusić. Pokroić w kostkę
ziemniaki i dodać do jarzyn. Całość chwilę podsmażyć, a następnie zalać gorącym
wywarem warzywnym. Gotować do miękkości warzyw.Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem/można przecedzić/, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać
majeranek,
śmietanę. Podawać gorącą w miseczkach z dodatkiem pozostałej
oliwy, można posypać startym
parmezanem, dodać zieloną
pietruszkę lub
koperek czy świeży
majeranek.