ßßß
Od pewnego czasu na moim stole zamiast tradycyjnych zup goszczą różnego rodzaju kremy warzywne. Są smaczne, łatwe do przygotowania i z pewnością bardzo pożywne.Najbardziej smakują z różnego rodzaju pieczywem, grzankami ,kuleczkami ptysiowymi, paluszkami itp. A możliwości jest tyle ile gatunków warzyw ,wystarczy parę składników , odrobinę przypraw i zupka gotowa.
Składniki:/na 4 osoby/300 g białej części pora250 g ziemniaków50 g cebuliząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwek650 ml wywaru warzywnego /domowego lub z kostki/150 ml gęstej śmietanysólpieprzszczypta majerankuzielona pietruszkaWykonanie:Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać ząbek czosnku i podsmażyć na wolnym ogniu . Wyjąć czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę , krążki pora/dokładnie wypłukanego/ i chwilę poddusić. Pokroić w kostkę ziemniaki i dodać do jarzyn. Całość chwilę podsmażyć, a następnie zalać gorącym wywarem warzywnym. Gotować do miękkości warzyw.Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem/można przecedzić/, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek, śmietanę. Podawać gorącą w miseczkach z dodatkiem pozostałej oliwy, można posypać startym parmezanem, dodać zieloną pietruszkę lub koperek czy świeży majeranek.