ßßß
Składniki:2 łyzki oliwy4 ząbki czosnku130 g selera2 marchewki (200 g)1 pietruszka (100 g)1 cebula (100 g)1,1 litra wywaru warzywnego (lub drobiowego)500 g mrożonego szpinakusólświeżo mielony pieprzok 100ml śmietanyopcjonalnie: jajka ugotowane na twardoW garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i podsmaż około minuty - uważaj żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodaj starty na tarce jarzynowej seler, marchew, pietruszkę i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż na wolnym ogniu około 5 minut.
Warzywa zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj szpinak i gotuj pod przykryciem. Kiedy szpinak się rozmrozi gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
W miseczce wymieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy, tak żeby śmietana się ogrzała. Wlej całość do garnka i połącz z resztą zupy. Podgrzej jeszcze chwilkę. Podawaj z jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!


źródło: ze zmianami Zupa szpinakowa