Wykonanie
autor przepisu Viola
Zupa1 kg
ziemniaków1
por1
marchewka1
pietruszka1 spora
cebula1,2 l
wodysól,
pieprz1 łyżka świeżo posiekanego
koperku1/2 łyżeczki
majeranku150 ml
jogurtu (opcjonalnie
śmietana)Skwarki2
ziemniaki1
marchewka2 łyżki
oliwyZupa
Ziemniaki,
marchewę,
pietruszkę,
cebulę pokroić w kostkę,
por w krążki. Wszystko do jednego gara, zalać
wodą, osolić. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, doprawić
solą i
pieprzem. Ostudzić. Do
jogurtu wspać
koperek i
majeranek, wymieszać, dodać do zupy i podgrzać na niskiej temp.
Skwarki
Ziemniaki i
marchewkę pokroić w drobną kostkę lub paski. Ugotować ( nie rozgotować ) w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną
wodą. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić miesznkę i porządnie obsmażyć. Jeszcze gorące skwarki osolić.