Wykonanie
To przepis który w moim domu jest od wielu lat .
Mogę nawet
rzec że jest niemal tak stary jak ja i nadal zdaje egzamin na piątkę . Chodzi o szybkość wykonania , łatwość i smak . Idealny dla zapracowanych .I dla początkujących .Można wykorzystać
makaron który został z poprzedniego dnia . Mogą to być świderki ,rurki, kokardki ,kolanka . Krótko mówiąc każdy grubszy .
Skladniki30 dkg ugotowanego
makaronu2
pory1 duża
marchew1
cebulaoliwa do smażenia
sól,
pieprzmajeranekkoperekWykonanieUmyć warzywa.
Marchewke zetrzeć na póltalarki (można na dużych oczkach).
Pora pokroić w talarki ,
cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnie wrzucić
marchewkę ,mieszać gdy zmieni kolor dodajemy
cebulę i
por . Mieszamy , posypujemy szczyptą
soli aby szybciej
cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki
wody i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy
pieprzem solą i 1/2 łyzki
majeranku . Dokładnie mieszamy . Teraz wsypujemy
makaron jeszcze raz dokładnie mieszamy , jesli potrzeba to jeszcze doprawiamy .Posypujemy
koperkiem i gotowe .Nawet jeśli
makaron musimy ugotować to i tak w 15 minut potrawa jest gotowa . Smacznego