ßßß
Składniki:- 2 ząbki czosnku; 0,20 zł- pół cienkiego pora; 1,50 zł- 100 g makaronu spaghetti; 0,50 zł- śmietana ( ja użyłam 12 %, w przepisie była kremówka); 1,30 zł- łyżka oliwy- zielona pietruszka do smaku- sól, pieprzCzas przygotowania: 20 min.Koszt: ok. 4 zł1. Przed zabraniem się za sos warto postawić wodę na makaron. Jak zawsze sól , al dente, te sprawy :)
2. Czosnek siekamy w drobna kosteczkę lub przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
3. Pora kroimy na pół, jedną z połówek znowu na pół i siekamy w poprzek na cienkie paseczki. Dorzucamy na patelnię.
4. Por i czosnek smażymy aż do miękkości. Po czym dodajemy ok. 3 łyżki śmietany.
5. Na koniec doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, to dodajemy również posiekaną, zieloną pietruszkę.
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i podajemy.
Smacznego !