Wykonanie
Bardzo wiosenna w kolorze zupa. Niewielki dodatek
ziemniaków powoduje że zupa jest całkiem sycąca. Jeżeli po ugotowania wyda się nam zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco więcej
bulionu. Możemy użyć
bulionu mięsnego lub warzywnego - i jeden i drugi będzie dobry. A najlepszy oczywiście domowej produkcji :)
składniki1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy1 średnia
cebula, posiekana150 g
ziemniaków, pokrojone w drobną kostkę2 - 3 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżki posiekanej
natki pietruszki250 g
zielonego groszku, świeżego lub mrożonegook 750 ml
bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)1/2 szklanki
śmietany - opcjonalnie
sól,
pieprz do smakudo podania (opcjonalnie)grzankiprzysmażona chorizo
pestki dyniPrzygotowanieW garnku zagrzać
bulion, dodać pokrojone
ziemniaki, gotować aż będą prawie miękkie. W międzyczasie na patelni rozgrzać
masło i
olej. Dodać
cebulę, smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, ok 4 - 6 minut. Dodać
czosnek i
pietruszkę, podsmażać jeszcze przez chwilę. Do
bulionu z
ziemniakami dodać zawartość patelni i
groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, przykryte, ok 4 - 5 minut - aż
groszek będzie miękki. Wyłowić część
groszku do ozdobienia zupy. Resztę trochę przestudzić i zmiksować blenderem. Zupę doprawić
solą i
pieprzem, można też doprawić
śmietaną.Podawać z grzankami, posypaną
pestkami dyni i podsmażoną
kiełbasą chorizo. Smacznego!