Wykonanie
Odrobina wartościowej zieleni na jesienną chandrę ;-)Składniki-40 dag
zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)-pęczek
natki pietruszki-
cebula-ząbek
czosnku-2 łyżki
masła-litr
buliony warzywnego-
sól, biały pierz, słodka mielona
papryka-1/2 szkl.
śmietany-duży
ziemniakPrzygotowanieŚwieży
groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie.
Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć.
Natkę umyć, posiekać.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić
cebulę i
czosnek. Dodać
groszek i
natkę, podsmażyć. Wlać gorący
bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3
śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną
śmietany, oprószyć mieloną
papryką, udekorować gałązkami
natki. Zamiast
ziemniaków zupę można podać z
groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na
maśle grzankami.
Smacznego ;-)