ßßß
Składniki:kapusta włoska1/2 kg ziemniaków10 dkg kaszy jęczmiennej (suchej)1 cebula2 ząbki czosnkuolej do smażeniasólpieprzczosnek niedźwiedziostra papryczka w proszkuSos:jogurt bałkański 300g (niepełny kubełek)łyżka majonezu (można pominąć)2 ząbki czosnkupół pęczka świeżej natki pietruszkisólpieprzPrzygotowanie:Kapustę oparzamy, czyli zagotowujemy w wielkim garnku wodę, wkładamy do niej kapustę i kolejno zdejmujemy liście kiedy staną się giętkie. Nożykiem ścinamy na płasko stwardniałą część, tak, żeby dało się zwinąć i liść nie pękł.Cebulę i czosnek siekamy, lekko solimy i smażymy na oleju do zrumienienia.Ziemniaki obieramy i trzemy tak jak na placki ziemniaczane (ja swoje potraktowałam malakserem z tarką ;))Cebulę mieszamy z ziemniakami i suchą kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryczką. Oczywiście można dodać swoje ulubione zioła :)Trzeba uważać z kaszą, lepiej wsypać jej ciut mniej niż ciut więcej. Jak będzie za dużo to gołąbki mogą się zrobić suche. Moje właśnie dlatego zostały polane sosem czosnkowym :PNa każdy liść nakładamy farsz ( w zależności od wielkości liścia) i zwijamy tak, żeby ta strona od głąba była w środku. Najpierw boki, żeby nam farsz nie uciekł ;)Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.Mi z tej ilości farszu wyszło 8 gołąbków, ale nakładałam dość sporo do środka.W połowie szklanki rozpuszczamy wege wegetę, albo inne warzywko i polewamy nią gołąbki. Jeśli wyda Wam się za mało, można wziąć więcej wody. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180° C z termoobiegiem na 30 min. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy gołąbki i pieczemy ok 20-30 minut - trzeba sprawdzać.Zanim włożymy gołąbki do piekarnika przygotowujemy sos czosnkowy, żeby się "przegryzł."Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą.Odrywamy same listki z pietruszki i siekamy.Jogurt mieszamy z majonezem, aż się zrobi gładki. Można użyć innego jogurtu, wtedy sos będzie rzadszy.Dodajemy do jogurtu czosnek, pietruszkę, sól i pieprz do smaku i mieszamy.Zamiast sosu czosnkowego można użyć ketchupu jeśli nie chcemy chuchać tym afrodyzjakiem :PSmacznego! :)