ßßß

Na pierwszy ogień poszedł w tym tygodniu przepis Pascala. Kurczak pieczony z ziemniakami i szparagami to bardzo kusząca propozycja. Kurczaka każdy lubi i każdy upiec umie. Lepiej lub gorzej, ale zawsze jakoś wychodzi.Dzisiaj mam fatalny dzień. Potrzebowałam przepisu na szybki obiad a ponieważ byłam wczoraj na zakupach i to danie miałam zaplanowane na ten tydzień to stwierdziłam, że dzisiaj jest idealna okazja ku temu.Czemu fatalny? Kot mi się dziwnie zachowywać i podejrzewam, że wykluwa się jakaś choroba z tym związana. Kotka właśnie skończyła 6 miesięcy i do tej pory nie mieliśmy z nią żadnych problemów. Nie mam dzisiaj możliwości udać się do weterynarza bo jestem sama z córką i nie mam transportera. Jestem generalnie załamana bo to oznacza kolejne problemy. Już mam czarne wizje z tym związane. Koszmar. Trzymajcie kciuki żeby jej się polepszyło…Wracając do przepisu. Bardzo szybki i syty obiad. Spokojnie wystarczy na dwa dni dla dwóch osób.
Składniki:1 duży kurczak (1,9 kg)1 pęczek posiekanej natki pietruszkiposiekany szczypiorek z cebuli dymkikilka gałązek estragonukilka gałązek tymianku6 kromek chleba (bez skórki)100 ml mleka2 jajka800 g ziemniaków3 ząbki czosnku1 cytryna3 łyżki oliwy z oliwek1 pęczek zielonych szparagówświeżo mielony pieprzświeżo mielona sól125 ml białego wytrawnego winaFARSZ:Pokruszony miąższ chleba bez skórki, posiekany estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki, ½ pęczka tymianku, 2 jajka, mleko – wszystko wkładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.KURCZAK:Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Do środka kurczaka dodajemy pieprz i sól, następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka. Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na www.kuchnialidla.pl).Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i ½ pęczka tymianku. Całość mieszamy. Sok z ½ cytryny wyciskamy na ziemniaki, solimy je i doprawiamy pieprzem. Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl