Wykonanie


Na pierwszy ogień poszedł w tym tygodniu przepis Pascala.
Kurczak pieczony z
ziemniakami i
szparagami to bardzo kusząca propozycja.
Kurczaka każdy lubi i każdy upiec umie. Lepiej lub gorzej, ale zawsze jakoś wychodzi.Dzisiaj mam fatalny dzień. Potrzebowałam przepisu na szybki obiad a ponieważ byłam wczoraj na zakupach i to danie miałam zaplanowane na ten tydzień to stwierdziłam, że dzisiaj jest idealna okazja ku temu.
Czemu fatalny? Kot mi się dziwnie zachowywać i podejrzewam, że wykluwa się jakaś choroba z tym związana. Kotka właśnie skończyła 6 miesięcy i do tej
pory nie mieliśmy z nią żadnych problemów. Nie mam dzisiaj możliwości udać się do weterynarza bo jestem sama z córką i nie mam transportera. Jestem generalnie załamana bo to oznacza kolejne problemy. Już mam czarne wizje z tym związane. Koszmar. Trzymajcie kciuki żeby jej się polepszyło…Wracając do przepisu. Bardzo szybki i syty obiad. Spokojnie wystarczy na dwa dni dla dwóch osób.


Składniki:1 duży
kurczak (1,9 kg)1 pęczek posiekanej
natki pietruszkiposiekany
szczypiorek z
cebuli dymkikilka gałązek
estragonukilka gałązek
tymianku6 kromek
chleba (bez skórki)100 ml
mleka2
jajka800 g
ziemniaków3 ząbki
czosnku1
cytryna3 łyżki
oliwy z oliwek1 pęczek
zielonych szparagówświeżo mielony
pieprzświeżo mielona
sól125 ml białego
wytrawnego winaFARSZ:Pokruszony miąższ
chleba bez skórki, posiekany
estragon,
natkę pietruszki,
szczypiorek z
dymki, ½ pęczka
tymianku, 2
jajka,
mleko – wszystko wkładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony
pieprz i
sól. Mieszamy.
KURCZAK:Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od
piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Do środka
kurczaka dodajemy
pieprz i
sól, następnie
kurczaka nadziewamy farszem od środka.
Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na www.kuchnialidla.pl).Obrane i pokrojone
ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony
czosnek w skorupkach,
oliwę z oliwek i ½ pęczka
tymianku. Całość mieszamy. Sok z ½
cytryny wyciskamy na
ziemniaki, solimy je i doprawiamy
pieprzem.
Kurczaka doprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy
oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.Pęczek obranych
szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy
kurczaka, zdejmujemy z
ziemniaków,
szparagi mieszamy z
ziemniakami, podlewamy
białym winem, kładziemy
kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl