ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztuksól gruba morska 3 kilogramówmąka 300 gramówczosnek 3 ząbkijajka 3 sztukoliwa 2 łyżek stołowychtymianek świeży według uznanianatka pietruszki 1 pęczekcytryna 1 sztukpieprz według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej cytryny wycisnąć sok. Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka włożyć gałązki tymianku zanurzone w oliwie, połówki wyciśniętej cytryny, natkę oraz zgniecione w łupinach ząbki czosnku. Kurczaka z zewnątrz oprószyć lekko pieprzem. Sól wymieszać z mąką i szczypta pieprzu, dodać białka, sok z cytryny oraz szklankę wody.Połowę solnej mieszanki włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na niej kurczaka. Oblepić go reszta mieszanki. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić solną skorupę, wyjąc kurczaka i podzielić na porcje.Uwagi:W ten sposób można także zapiekać ziemniaki. do soli dodaje się wtedy tymianek, oregano, szczypiorek oraz natkę pietruszki i dość mocno nawilża mieszankę. Również polędwica wołowa lub wieprzowa po upieczeniu w soli jest miękka i soczysta, brakuje jej tylko rumianej skórki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: