Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
sól gruba morska 3 kilogramów
mąka 300 gramów
czosnek 3 ząbki
jajka 3 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
tymianek świeży według uznania
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej
cytryny wycisnąć sok.
Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka włożyć gałązki
tymianku zanurzone w
oliwie, połówki wyciśniętej
cytryny,
natkę oraz zgniecione w łupinach ząbki
czosnku.
Kurczaka z zewnątrz oprószyć lekko
pieprzem.
Sól wymieszać z
mąką i szczypta
pieprzu, dodać
białka,
sok z cytryny oraz szklankę
wody.Połowę
solnej mieszanki włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na niej
kurczaka. Oblepić go reszta mieszanki. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić
solną skorupę, wyjąc
kurczaka i podzielić na porcje.Uwagi:W ten sposób można także zapiekać
ziemniaki. do
soli dodaje się wtedy
tymianek,
oregano,
szczypiorek oraz
natkę pietruszki i dość mocno nawilża mieszankę. Również
polędwica wołowa lub wieprzowa po upieczeniu w
soli jest miękka i soczysta, brakuje jej tylko rumianej skórki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: