Wykonanie
Kurczak pieczony bez nadzienia, ale w takim wynalazku jak "rękaw do pieczenia", albo "torebka do pieczenia", dzięki
czemu nie brudzi piekarnika, nie
traci też soku, więc pozostaje soczysty.SKŁADNIKI:
kurczak (1,5 - 2 kg)
natka pietruszkiskórka obrana z
cytryny2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprztymianekprzyprawa staropolska do
kurczaka (Galeo, Kamis)
oliwatorebka do pieczenia
Kurczaka umyć, osuszyć. Posolić, popieprzyć i natrzeć
tymiankiem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włożyć
czosnek,
natkę i
skórkę z cytryny. Z zewnątrz posypać delikatnie
przyprawą. Polać
oliwą i odstawić na min.godzinę do lodówki. Przełożyć do
torebki, podlać niewielką ilością przegotowanej
wody, zamknąć torebkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu pokroić. Podawać z pieczonymi
ziemniakami lub frytkami i surówką.