ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukgruba sól morska 3 kilogramówmąka 300 gramówczosnek 3 ząbkibiałka 3 sztukoliwa 2 łyżek stołowychgałazki tymianku według uznaniaNatka pietruszki - pęczek 1 sztukcytryna 1 sztukpieprz według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej, sparzonej cytryny wycisnąć sok. Do umytego, osuszonego kurczaka do środka włożyć polane oliwą gałązki tymianku i całą natkę, połówki wyciśniętej cytryny, zgniecione w łupinach ząbki czosnku. Całość oprószyć pieprzem.Sól wymieszać z mąką i niewielką ilością pieprzu, dodać białka, sok z cytryny i szklankę wody. Połowę masy solnej rozsmarować w brytfannie. Położyć na niej kurczaka i dokładnie oblepić resztą masy. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić skorupę solną, wyjąć z kurczaka zioła, cytrynę i czosnek. Podzielić mięso na porcje.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: sandrab900Data: 2011-07-02Hej. Nie wiem jak tutaj sie pisze prywatne wiadomosci. Widziałam podobny przepis w ksiazce kucharskiej jednak w tamtym nie bylo maki i ziół nie polewalo sie oliwa. CHce zrobic ten przepis tylko nie wiem czy moze sama cos zmienilas? Chcialam sie poradzic.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: