Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztukgruba
sól morska 3 kilogramów
mąka 300 gramów
czosnek 3 ząbki
białka 3 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowychgałazki
tymianku według uznania
Natka pietruszki - pęczek 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej, sparzonej
cytryny wycisnąć sok. Do umytego, osuszonego
kurczaka do środka włożyć polane
oliwą gałązki
tymianku i całą
natkę, połówki wyciśniętej
cytryny, zgniecione w łupinach ząbki
czosnku. Całość oprószyć
pieprzem.
Sól wymieszać z
mąką i niewielką ilością
pieprzu, dodać
białka,
sok z cytryny i szklankę
wody. Połowę masy
solnej rozsmarować w brytfannie. Położyć na niej
kurczaka i dokładnie oblepić resztą masy. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić skorupę
solną, wyjąć z
kurczaka zioła,
cytrynę i
czosnek. Podzielić
mięso na porcje.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: sandrab900Data: 2011-07-02Hej. Nie wiem jak tutaj sie pisze prywatne wiadomosci. Widziałam podobny przepis w ksiazce kucharskiej jednak w tamtym nie bylo
maki i
ziół nie polewalo sie
oliwa. CHce zrobic ten przepis tylko nie wiem czy
moze sama cos zmienilas? Chcialam sie poradzic.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: